Naturen flyttar in i sommar

Marsel van Oosten vann det stora priset i Wildlife Photographer of the Year för sin bild av gyllene trubbnäsor i Qinlingbergen i Kina. Visas nu på Naturhistoriska riksmuseet.

Naturen flyttar in i sommar

Sommaren är inte bara en tid för uteliv, utan även för att gå in – på utställningar om natur och miljö. Vi tipsar om fantastiskt naturfoto och nya museisatsningar.

Wildlife Photographer of the Year, som ordnas av Natural History Museum i London, samlar eliten bland världens naturfotografer. I år kan man även se utställningen i Sverige, på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

När tävlingen grundades 1965 lockade den 361 bidrag – i dag bedöms nästan 50 000 bidrag från över 90 länder. Utställningen visar de hundra bilder som vunnit eller fått hedersomnämnande.

– Alla påminner om hur dyrbar vår snabbt försvinnande natur är och hur kort tid vi har på oss för att vända utvecklingen, säger juryns ordförande Rosamund Kidman Cox, som var på plats på Naturhistoriska när utställningen öppnade.

Marsel van Oosten vann det stora priset för sin bild av gyllene trubbnäsor i Qinlingbergen i Kina. Felix Heintzenberg, som visat flera bildreportage i Sveriges Natur, fick hedersomnämnande i kategorin ”Livsmiljöer – den vilda staden” för sin bild av en urban kungsfiskare i Lund. Bilderna kan ses fram till den 23 augusti.

Mellan natur och kultur

”Burka Balloons” är fotograferad på Socotra, en ö utanför Jemen. Foto: Scarlett Hooft Graafland

Fotografiska i Stockholm visar utställningen Vanishing Traces med bilder av Scarlett Hooft Graafland till den 8 september. Hon reser ensam med kamera och ryggsäck till isolerade naturområden och skapar bilder tillsammans med människor som bor där.

Spänningen mellan naturen och kulturen står i fokus – poetiska bilder som samtidigt manar till eftertanke.

– Människor som bor på dessa avlägsna platser, som lever så mycket närmare naturen än de flesta av oss, samarbetar gärna med mig och skapar scener med den rekvisita som finns tillgänglig, säger Scarlett Hooft Graafland, som bland annat besökt saltöknen i Bolivia, arktiska områden i Kanada och öar som Madagaskar, Socotra (i Jemen), Island och Vanuatu.

40 kvinnliga naturfotografer

”Sista föreställningen” av Heidi Holmlund är en av bilderna i Naturfotografiskas sommarutställning.

Naturfotografiska i Hallstahammar är Nordens första exklusiva galleri för naturfoto. I sommarens utställning Biofoto – Damer – Spår samarbetar 40 kvinnliga naturfotografer från Sverige, Norge och Finland. Deras bilder visar avtryck och konsekvenser i naturen, orsakade av vår livsstil. Utställningen pågår till 14 september, då bilderna kommer att säljas på en auktion där intäkterna går till miljöarbete.

Artikeln publicerades i