Annons
Natur tillgänglig för alla

Stadsnära natur ger tillgänglighet för många. Foto: Lennart Frykskog

Natur tillgänglig för alla

Fiska, snorkla, segla, lukta, smaka och känn. Allt fler längtar ut i naturen och det finns en naturupplevelse för alla. Vi har samlat tipsen som gör naturen lite mer tillgänglig.

Skribent Malin Crona

Anders Andrea som driver företaget Willut testar hur tillgängliga olika naturområden är för den som använder rullstol. Han arrangerar guidningar i naturen som passar alla, oavsett vilka särskilda behov man har.

– Mitt första tips för den som vill ta sig ut i naturen är att hitta någonting stadsnära, säger han.

Det finns många sätt att uppleva naturen.

Hur gör du till exempel när du har deltagare som inte ser? 

– Då involverar vi lukt, smak och känsel. Vi känner på träd och löv. I en riktigt fin skog kan man känna doften av löv och barr. Jag brukar ta med mat och använda det som finns i skogen som smaksättare.

Det blir lättare att ta sig ut om man förbereder sig innan. Det finns appar och sajter som visar var det finns tillgängliga naturstigar.

Kristofer Björkman, grundare av Naturkartan.se har märkt av det ökade intresset för naturen under pandemin.

– Trafiken på sajten har ökat med många hundra procent över hela landet. Folk längtar till att hitta sitt ursprung, hitta hem.

Den som vill ge sig ut på vattnet kan testa segling genom föreningen Skota hem, som arrangerar segling för personer med rörelsenedsättning. Föreningen har också verksamhet för ungdomar med kognitiva funktionsnedsättningar och stöttar andra seglingsklubbar. På Svenska seglarförbundets hemsida hittar man klubbar som ordnar segling för personer med funktionsnedsättning under fliken Parasegling. Det finns också en branschförening som heter Seglare med synnedsättning.

Skärgårdsstiftelsen har tillgängliggjort flera stigar och bryggor i Stockholms skärgård så att de är anpassade för den som använder rullstol.

Och den som har möjlighet att ta sig till naturreservatet på Björnö i Stockholms skärgård kan uppleva en snorkelled med taktila skyltar och punktskrift.

Bergs kommun i Jämtland vill bli bäst i Sverige på tillgängligt fiske och det finns runt tio platser i kommunen där det går att fiska tillgängligt.

På vissa platser i Sverige går det att hyra en terränganpassad rullstol som heter Zoom, exempelvis vid Halle-Hunneberg. I Lofsdalen öppnar just en tillgänglighetsanpassad fjälled på 4,2 kilometer för rullstolar, barnvagnar och zoom-cyklar.

Och att utrusta exempelvis friluftsbad med en badramp är inte bara bra för dem som har rullstol eller svårt att gå, säger Magnus Mattisson, som arbetar som tillgänglighetsplanerare för kommuner och länsstyrelser.

– Det är också bra för dem som har sämre simkunnighet. De känner trygghet. Det gäller även för äldre personer som då vet hur djupt det är där de ska bada.

Skribent Malin Crona
Artikeln publicerades i