Mumsig majonnäs gör sommarmaten enkel

Det är lättare än du tror att göra egen majonnäs. FOTO: Getty Images

Mumsig majonnäs gör sommarmaten enkel

Förbluffande många tror att majonnäsvispning är matlagning på elitnivå. I själva verket klarar även köksklantar av att få till en härlig majonnäs med mixerstav eller matberedare.

Om du vill göra en riktigt bra aioli får du förstås röra den för hand med fin olivolja. Men vill du ha en styvare majo som passar till det mesta är neutral rapsolja ett smartare val. Dyr olivolja blir nämligen besk när den mixas eftersom det skyddande fettlagret skavs bort från beska oleokantaler. Riktigt fin och jungfrulig olja skär sig dessutom betydligt lättare. Den innehåller nämligen små fettmolekyler som stör emulgeringen. Det smartaste är att röra ner lite smakrik olivolja eller rent av kallpressad rapsolja för hand i den färdiga majonnäsen.

Piska oljan till pyttedroppar

Det vanligaste felet nybörjare gör är att man inte mixar eller vispar tillräckligt hårt precis i början, när man börjar tillsätta oljan. Det är då det gäller att snabbt piska oljan till pyttedroppar. Ett annat misstag är att ha för lite vätska i majon, då blir det för mycket trängsel för oljedropparna. Därför är det smart att använda hela ägg, eftersom vitan funkar som vätska. Ett extra trick när sommarvärmen stiger är att hålla alla ingredienser svala, majonnäsen skär sig lätt annars. Lite under tjugo grader är bäst. Peta in oljeflaskan i kylen och plocka samtidigt fram ägget minst tjugo minuter innan du svirrar ihop majon. Oljan bör dock inte vara för kall, då är det också ökad risk att du misslyckas.

Håller en månad

En annan envis matmyt att hemgjord majonnäs blir dödligt farlig i ett huj. Råa ägg innehåller inte salmonella i Sverige och eftersom majonnäs mest innehåller olja finns det helt enkelt inte tillräckligt för bakterier att äta. En hemgjord majo håller sig runt en månad i kylen. Hemligheten är att göra den ordentligt syrlig – extra viktigt i sommarvärmen. Med en burk kalasgod majonnäs i kylen kan du koppla av ännu bättre på semestern.

Så gör du egen majonnäs:

Knäck ett ägg i en hög mixerskål, i med 1 msk äppelcidervinäger eller 2 msk citron och 1-3 tsk fransk senap och mixa med stavmixer. Ringla sakta ner 3 dl neutral rapsolja medan du mixar på hög hastighet. Fortsätt tills du har en styv majonnäs. Rör ner lite fin olivolja för hand. Smaka av. Smaksätt bara så mycket i taget som går åt.

Artikeln publicerades i
Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook
Annons