Vinnare av Tidskriftspriset 2022 – ÅRETS TIDSKRIFT FACKPRESS
Vinnare av Publishingpriset 2022 – Medlemstidning – Individ

Annons
Lego satsar på att göra lekfull plast oljefri

Project Management

Lego satsar på att göra lekfull plast oljefri

60 miljarder plastbitar ska få nytt innehåll. Lego miljöanpassar produktionen.

FÖRETAGET LEGO satsar en miljard danska kronor på att utveckla förnybara plastmaterial att göra legobitar av. Etthundra personer anställs vid företagets materialcenter för att forska fram de förnybara alternativen.

Det går åt två kilo olja för att göra ett kilo ABS-plast och företaget framställer 60 miljarder legobitar per år, så det blir en hel del olja som behöver ersättas. Forskarna tittar nu bland annat på polylaktid, en plast som görs av majs eller sockerrör. Men ännu så länge klickar inte bitarna fast i varandra som de ska. Målet är att de nya materialen ska vara klara senast till år 2030.

Många undrar om Lego läcker skadliga ämnen. Det korta svaret är nej. Lego görs av ABS-plast, en lång molekylkedja som i sin tur består av tre monomerer (byggstenar). De ingående monomerna är klassade som farliga var och en för sig, men när de binds ihop till en polymer sitter de så hårt fast i varandra att de inte lossnar och läcker ut ur plasten. Viss reservation bör kanske göras för riktigt gammalt lego, eftersom ABS-plasten är känslig för UV-ljus och för att företaget på senare år bytt ut vissa kemikalier.

Andra beståndsdelar, exempelvis genomskinliga bitar och fönsterrutor av polykarbonat, kan tänkas innehålla det hormonstörande ämnet bisfenol A, men så länge inte barnen stoppar bitarna i munnen är det ingen fara.

Artikeln publicerades i
Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook