Knepen för att utnyttja ugnen till max

Många rätter går att ställa in i ugnen innan du sätter på.

Knepen för att utnyttja ugnen till max

Köket är hemmets hjärta och frågan är om inte ugnen är kökets hjärta. Utnyttjar du den till max? Här är knepen!

Moderna ugnar blir snabbt varma. Väldigt många rätter går därför att ställa in i ugnen redan innan du sätter på. Till exempel potatisgratänger, stekar, bakpotatis och kycklingar. Dessutom kan du stänga av ugnen sista 10 minuterna. Det funkar dock inte vid bakning eller för rätter som ska vara inne kort tid på hög värme.

Har du plats kvar i ugnen? Låt någon annan råvara åka snålskjuts! I många varmlufts-
ugnar kan du rent av köra flera plåtar samtidigt. Passa på att ugnsbaka dubbla mängden grönsaker och gör ett maffigt smörgåspålägg av det du inte äter till middag (recept nedan). Eller servera dem kalla dagen efter i en härlig dressing. En favorit är att låta ett par hela oskalade vitlöksklyftor rosta med i 10-15 minuter. Sedan halverar du dem och pressar med skalet kvar och rör ihop en dressing med mjuk smak av rostad vitlök.

Eller ställ in en ugnsfast form med mandlar eller frön. Himmelsk på filen eller i salladen. Mandlar och nötter går finfint att rosta medan ugnen värms, de blir faktiskt allra bäst av den långsamt ökande värmen. Om du använder snabbvärme finns det risk att de bränns.

Ämnen: