Annons
Investera i din mat – köp in dig i ett jordbruk

Maja Söderberg driver ett andelsjordbruk utanför Växjö och är väldigt glad över den långsiktiga relationen med köparna.

Investera i din mat – köp in dig i ett jordbruk

Som delägare i ett andelsjordbruk lovar du att köpa grönsaker eller kött under en hel säsong. Det ger både trygghet åt bonden och närproducerad, småskalig mat åt dig.

På senare år har konceptet andelsjordbruk poppat upp runtom i landet. En grönsaks-
odlare kan till exempel dela upp sin skörd i 30 andelar, och leverera en låda med grönsaker till sina delägare varje vecka. Avtalet gäller hela säsongen så odlaren vet att hen har en stabil inkomst oavsett skörd. Köparna är med och delar risken men också vinsterna. Vissa år kan det exempelvis bli mycket basilika, då blir lådan full av den några veckor och många andelsjordbrukare skickar med recept på exempelvis pesto.

Minska svinnet

Skillnaden mot att prenumerera på en grönsakskasse är att kassen är gjord för att passa till ett antal måltider en vecka. Andelsjordbrukaren komponerar i stället kassen eller lådan utifrån vad som är i säsong. På så sätt hjälper du till att minska svinnet, allt blir sålt och köparna får anpassa matsedeln efter skörden.

Maja Söderberg driver ett andelsjordbruk utanför Växjö och är väldigt glad över den långsiktiga relationen med köparna.

− För mig är det kul att inte vara tvungen att odla bara en enda lönsam gröda, utan att ha kunder som uppskattar en mångfald.

Hon menar både en mångfald av grönsaker och den mångfald av vilda arter som småskaligt jordbruk ger. Alla andelsjordbrukare hon känner till odlar utan bekämpningsmedel eller konstgödsel.

Maja Södermans andelsägare anmäler sig i början av året och lovar att betala en gång i månaden. Varje vecka under säsongen kan de sedan hämta upp en kasse grönsaker direkt på gården eller på ett centralt upphämtningsställe.

Läs mer om ekologisk odling

Stella Lutalo tror på ekoodlarna
Grannare grönare granar
Total odlingslycka för brokiga nybyggare
Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook