Bakom en villa i Saxtorp står grunden till vad som förväntas bli framträdande inom klimatsmarta byggmaterial. Jonas Nilsson bygger ett miljövänligt hem i hampa.

Hem i hampa

På den skånska slätten avdramatiseras idén om att bygga klimatsmart på egen hand.

Ett fossilfritt förskolebygge i Göteborg väckte Jonas Nilssons intresse. Förskolan Hoppets grund består av foamglasplattor, som är ett återvinningsbart alternativ till betong. Stommen är byggd av miljöcertifierat trä.

Jonas Nilson har länge fantiserat om ett eget ekohus och kontaktade företaget bakom förskolebygget för att få tillgång till samma material. I stället för ett hus helt i trä ville han använda sig av hempcrete, som är ett biokompositmaterial baserat på industrihampa.

”Det första i sitt slag”

– Huset är det första av sitt slag med kombinationen trästomme och industrihampa, säger Jonas Nilsson.

Bygget påbörjades för ett år sedan. Det har inte varit helt enkelt, men Jonas Nilsson är ihärdig. Förhoppningen är att hans nya hem ska vara inflyttningsklart till hösten.

– Det är lite av ett forsknings- och utvecklingsprojekt i ett. Det tar nog tre hus innan man helt förstår vad man håller på med, säger han.

Med hjälp av en arkitekt växte drömbygget fram. Den sluttande backen på baksidan av tomten jämnades ut, och i augusti förra året monterades trästommen upp.

Kommunen har varit positivt inställd till bygget, säger Jonas. Folk i området kommer ofta förbi och frågar nyfiket om huset.

Kring stommen kunde hampabetongen sprutas på. Runt baksidan av huset placerades en så kallad gabionmur som Jonas Nilsson vill täcka med grönska under de kommande årens lopp.

Hampaplantan har grova, tjocka stammar. Längst ut på stjälken sitter långa fibrer som går att använda till en mängd olika saker, som textilier och väggisolering.

Hampcrete tillverkas av mitten av stammen som har en träliknande sammansättning. De kraftiga stjälkarna torkas och mittpartiet separeras från fibrerna. Därefter strimlas de till skärvor som blandas med kalk och vatten.

Materialen fraktas från Frankrike, som är ledande med att använda industrihampa som byggmaterial. I staden Lille har tusentals arbetarbostäder rustats upp med hempcrete, och de flervåningshus som byggts inför sommar-OS i Paris 2024 tillverkas av samma material.

– Hampa är praktiskt att arbeta med, det går både att spackla och spruta på. Materialet är vidhäftande och gifter sig väl med både stål och trä.

Fått hjälp från Frankrike

Under våren har två byggarbetare från Frankrike varit på plats för att hjälpa till med husets in- och utsida. Putsen består av kalk blandat med sand. På utsidan läggs två varv: ett grundlager och ett sista utjämnande lager.

Själva utformningen av huset är L-format, med sluttande tak för att skapa höjd och volym. De 50 kvadratmetrarna rymmer badrum, kök och ett allrum.

På husets övervåning finns ett loft med sovplats och balkong. De gröna dörr- och fönsterkarmarna matchar de väldiga tallarna som tittar fram bakom husets tak.

Huset kommer att utrustas med en specialtillverkad kamin, frånluftsvärmepump och solpaneler för att sänka energiförbrukningen. Tanken är att inspirera andra att våga arbeta med klimatsmarta material.

Jonas Nilsson vill visa att det går att bygga själv, och samtidigt avdramatisera debatten kring att använda industrihampa vid byggen.

– Det här huset är min dröm. Jag vill att huset ska spegla vem jag är som människa, säger han.

Artikeln publicerades i