Filmtips: tre naturfilmer att kolla in

Dovhjorten är en av de arter som tar plats i naturfilmen Vilda Småland. Foto: Getty Images.

Filmtips: tre naturfilmer att kolla in

Ett industrialiserat fiske, dramatiska skiftningar i det småländska landskapet, och hotade glaciärer. Det är några av de komponenter som gestaltas i de tre aktuella naturfilmer Sveriges Natur spanat in.

Längtan till Áhkká

”Minnet av dessa dagar skola aldrig förblekna.” Så skrev Arthur Thelin i sin dagbok från den första dokumenterade bestigningen av högsta toppen i fjällmassivet Áhkká i Stora Sjöfallets nationalpark. Hundra år senare tar sig Magnus Granér och hans vänner i fri-skidåkningskollektivet The Bunch an samma utmaning, med helt annan teknik och lekfullhet: inte minst häftigt filmad halsbrytande utförsåkning. Men längtan till toppen och de fria vita vidderna är densamma.

Till filmens förutsättningar hör att Thelin var Granérs gammelmorfar. Bestigningen blir ett möte över generationsgränser och en slutlig försoning i en lång taggig släkthistoria. Om inte ett album med bilder och texter bevarats hade minnet redan förbleknat. Känsloladdningen är stark på toppen. Också inför perspektiven som öppnas av den vidunderliga värld av snö och is som gruppen möter. Glaciärerna som troddes eviga för 100 år sedan är hotade, en skön men tynande symbol för planetens nödläge.

Regi: Jens Nilsson och Gustav Cavallin
Visas på bio.

Text av Mats Hellmark. 

Rovfisket i Atlanten

Kanoterna vid Västafrikas kust brukade fyllas med fisk, men nu drar fiskarna upp tomma nät. Vattnet har varit ett av världens fiskrikaste men kilometerlånga fiskenät från utländska fartyg har fått källan att sina. I den här franska dokumentären från 2023 berättas om hur det industriella rovfisket, överfisket och fiskmjölsfabriker hotar både haven och hela länder som i generationer varit beroende av det småskaliga fisket. Sedan 1980-talet har först Europa, sedan Kina, Ryssland och Turkiet trålat haven. Bestånden har minskat, arter försvunnit och livsmiljöer förstörts.

I filmens Senegal lever majoriteten i fattigdom. De unga saknar framtidshopp och många flyr i rangliga båtar när internationella intressen sätter invånarnas liv i gungning.

Förutom några få ljusglimtar är det en mycket dyster verklighetsskildring.

Regi: Nicolas Van Ingen
Finns på: SVT Play

Text av Adam Kohls Josefsson.

Vilda Småland

I Vilda Småland får vi följa invånarna i de småländska skogarna från vår till vinter. Hjortar, vildsvin, rådjur, uttrar och kungsörnar är några av huvudrollsinnehavarna. Henrik Ekmans röst guidar oss genom djurens tillvaro och naturens förutsättningar.

Dovhjortens liv och utmaningar får lite extra fokus. Särskilt den dramatiska brunstperioden. Efter den intensiva parningssäsongen är det svårt för hjortarna att hinna återhämta sig innan vintern. Den hane vi får följa går ett bistert öde till mötes och svälter ihjäl under vintern, till rovfåglarnas stora glädje. På det här sättet gestaltas djurens liv och död och årstidernas växlingar.

Närbilder följs upp med drönarbilder och filmen gör sig bra i tv-soffan såväl som utbildningsmaterial, kanske i ett klassrum.

Regi: Robert Fermergård
Finns på: SVT Play

Text av Isabelle Strengbom.