Annons
Emtenäs och Sundström i scenshow om natur

Martin Emtenäs och Stefan Sundström åker på grön och yvig turné. Foto: Jeanette Andersson

Emtenäs och Sundström i scenshow om natur

Eldsjälar och lokal natur står i  centrum när naturprofilen Martin Emtenäs och musikern Stefan Sundström turnerar över hela Sverige med scenshowen Vi som bor här.

Programledaren och författaren Martin Emtenäs skriver manuset till en scenshow om biologisk mångfald som bygger på berättelser, filmer och tips om eldsjälar som samlats in från de 39 orter där föreställningen ska visas.

— Vi är på jakt efter berättelser om unik natur, sådant som är hotat och kanske borde ha skydd. Eller om platser med någon form av konflikt mellan människa och natur, där vi gör tydliga ingrepp eller där det känns som att naturen tränger sig på ur människors perspektiv, berättar Martin Emtenäs.

Föreningar och privatpersoner har kunnat tipsa på möten och via internet. Upplevelserna blir också underlag för sju helt nyskrivna låtar av Stefan Sundström. Delar av föreställningen kommer att vara densamma på alla ställen, medan andra inslag är lokala och skiljer sig från plats till plats.

LÄS Sveriges Naturs porträttintervju med Stefan Sundström

— Det är så många människor som rör sig i naturen och många möten som folk berättar om är fantastiska och lite skruvade.

Ett exempel är en historia från Jokkmokk om några som varit ute och fiskat. När de gjorde upp eld för att grilla fångsten kom fyra lavskrikor och satte sig på tallrikarna och åt med dem. Efter maten skulle gruppen lägga sig och vila och detsamma gjorde lavskrikorna.

— Personen berättade att fåglarna satt på deras kurrande magar, putsade sig, kurade ihop sig och somnade. En overklig händelse, som en försmak av paradiset, säger Martin Emtenäs.

”Vi som bor här” är första steget i en flerårig satsning på föreställningar om människa, natur och miljö för Riksteatern. Aktuella frågor är varför vi har en kluven relation till naturen och hur vi kan bygga ett samhälle i samklang med den.

Intresset för ”årets yvigaste och grönaste turné” har varit stort från Riksteaterns föreningar, 70 ville visa showen, men fler än 39 föreställningar gick inte att få in under hösten. Premiären är i Nyköping 26 september och sista föreställningen i Örnsköldsvik 2 december. Hela turnéplanen finns på Riksteaterns webbplats.