Möten med djur i läsarnas bilder

Möten med djur i läsarnas bilder

Får som söker skydd bakom en traktor, nyfikna grisar, rävar och ekorrar och en hungrig hackspettsunge som får middag. Vi efterlyste läsarnas egna bilder av oväntade djurmöten i samband med bildreportaget av Fatima Boukarchid i nummer 3 2019.

Resultat blev många fina bilder: vackra, rörande eller överraskande. Det har inte varit lätt att välja, men vi har plockat ut fem som får Naturskyddsföreningens bok Naturligtvis! Här kan du se dem och några till av bilderna som redaktionen gillade ur skörden. Stort tack till alla duktiga fotografer!

Mikael de Rzewuski åkte motorcykel i Norge och hittade den här fårskocken som sökte skugga bakom en traktor. Bokpris.
Skatorna larmade högljutt, så Anna Norberg anade att något var på gång. Det visade sig vara en duvhök som slagit ner på en koltrast på parkeringen precis utanför köksfönstret i Tallkrogen söder om Stockholm. Bokpris.
Evelina Wigerman hörde ett skrik på promenadvägen längs Drevviken i Skogås, söder om Stockholm. Hon gick in i skogen och fick se hackspettarnas kvällsmiddag. Bokpris.
Den här nyfikna rävungen mötte Alex Roetemeijer mitt på grusväggen nära Grövelsjön i Dalarna. Bokpris.
Ulla K. Eriksson dokumenterade ett möte med en linderödsgris som hamnat på fel sida av stängslet. Bokpris.
Mats Sandström matar fåglar året om på sin uteplats. Den här dagen satt han och läste tidningen vid köksbordet när sparvhöken dök upp.
Åsa Hedberg fotograferade den här breda trollsländan på den ganska vildvuxna gräsmattan på familjens torp i Östergötland.
Sandra Fogenstad Renards sjuårige son Axel har tagit bilden på den sovande igelkotten hemma i trädgården. Igelkottarna hann bli nästan tama under sommaren.
Helene Andersson-Edström fick besök av en närgången ekorre vid stugan i Funäsdalen.
Johanna Teag hittade den lilla åkergrodan gömd och trött under en stor och fin sopp. Den satt lugnt i handen och ville knappt hoppa ned.
Leif Lindahl och dottern Matilda fick syn på något diffust i skogen på vägen hem. Det visade sig vara ett lodjur som nyfiket följde vad människorna höll på med. Matilda tog bilden.
Ingeman Eriksson hittade citronfjärilen som liknade ett bokblad i bokskogen.
Tillsammans visar vi upp det bästa av naturen Följ oss på Instagram