Amazonas regnskog faller allt fortare

Amazonas regnskog faller allt fortare

Amazonas skövlingstakt har ökat till två fotbollsplaner i minuten. Den prisbelönta fotografen Daniel Beltrá försöker hejda utvecklingen genom att visa det vackra i det hemska.

När solen värmer den tropiska regn­skogen stiger fuktig ånga upp i atmosfären och bildar regnmoln. På en enda dag omsätts vattnet och gör Amazonas till världens största regnmaskin. Om denna relation störs avbryts vattnets kretslopp.

Under det halvår som högernationalisten Jair Bolsonaro varit Brasiliens president har han visat att han inte bryr sig om regnskogens inverkan på klimatet. Han säger att länder som Sverige som endast har 0,5 procent av sin urskog kvar, inte har rätt att be Brasilien att sluta avverka sin regnskog.

I stället har takten på skövlingen ökat. Redan under förra året, när det stod klart att Bolsanaro skulle vinna presidentvalet, ökade skövlingarna med nästan 14 procent jämfört med föregående år. Under juli månad hade avverkningen ökat med 278 procent jämfört med föregående år. Det är den högsta ökningen sedan mätningarna började 2014. Samma sommar uppmättes det största antalet bränder på tio år. Som mest brann det på 80 000 ställen i Amazonas. Det är mer än dubbelt så mycket som förra året.

Amazonas regnskog mäter 7 000 000 kvadrat­kilometer och är ungefär lika stor som Australien. Endast tolv procent av Amazonas ekosystem är skyddat av naturreservat.
Brasiliens vice­president, general Hamilton Mourão, har sagt att ”klimatdebatten används av den rika världen
för att fortsätta dominera”.Enligt miljö­organisationer har avskogningen ökat med 20 procent i år.
Förra året förlorade världen tolv miljoner hektar regnskog. Det är en yta nästan lika stor som England. De drabbade regnskogarna finns från Brasilien till Väst- och Centralafrika, Indonesien och Papua Nya Guinea. Regnskogen täckte en gång i tiden 14 procent av jordens yta, i dag är siffran bara sex procent.
När regnskogens träd skövlats går det inte att plantera nya, eftersom det inte finns tillräckligt med näring i marken. Det enda som marken duger till är jordbruk, såvida marken gödslas.
Jair Bolsonaro vill öppna Amazonas för mer jordbruk och gruvdrift och minska urfolkens reservat i regnskogen.
Amazonasfloden innehåller mer vatten än världens sju andra största floder tillsammans..

Prisbelönt berättare

Den spanske fotografen Daniel Beltrá, som förra året vann pris i World Press Photo för sin serie Amazonas: Ett hotat paradis, är känd för sin förmåga att visa det hemska genom det vackra. Han slog i genom globalt med sina bilder från oljeutsläppet i mexikanska golfen 2010 där han fotograferade vita pelikaner som kletats ned i olja.

Daniel Beltrá. Foto: Robert Leslie

– Jag är en ganska härdad fotograf som i många år jobbat på den spanska nyhetsbyrån EFE. Jag tror att jag tröttnade på att bara ta bilder på hemska saker. Folk stänger så lätt av då. För att en bilds budskap verkligen ska gå fram måste den även vara vacker. Man kan säga att jag använder det vackra för att berätta det hemska, säger han.
Daniel Beltrá är bosatt i Seattle, USA, och har gjort ett femtontal resor till Amazonas. Den senaste utvecklingen skrämmer honom.
– Jag har levt med Trump i flera år. Att leva under Bolsonaro måste vara samma sak. Hans politik mot Amazonas är förödande för mänskligheten.

Utrustning:

Kamera: Nikson D850
Objektiv: Zeiss Otus och Milvus.

Vad kan jag göra?

  • Om du ska köpa kött, välj i första hand svenskt naturbeteskött.
  • Köp inte tropiskt trä, men om du absolut behöver så välj FSC-märkt.
  • Fråga din bank om hur den investerar sina pengar. Läs mer på fairfinanceguide.se
Tillsammans visar vi upp det bästa av naturen Följ oss på Instagram