Annons
Skotest gav eko i världen

Skotest gav eko i världen

GRÖN GUIDE * Naturskyddsföreningens test av plastskor, som presenterades i förra numret (4/09) av Sveriges Natur, fick stort genomslag i media.

Intresset var stort i Sverige såväl som i Syd­afrika och på Filippinerna, där föreningens samarbetspartners hade egna presentationer av undersökningen. Skor inköpta i sju olika länder ingick i undersökningen.

På Filippinerna resulterade utspelet i en senatskommitté som ska utreda hur man kan förbättra lagstiftnigen kring giftiga kemikalier i varor. Föreningens partner EcoWaste Coalition fick stort genomslag i tv, radio och tidningar. Även i Sydafrika var medieintresset stort för rapporten. I dessa länder är plasttofflor en mycket vanlig fotbeklädnad.

– Även svenska medier slog upp kemikalielarmet stort, berättar Frida Hök, kemikaliehandläggare på Naturskyddsföreningens kansli. Affärskedjan Skopunkten drog in de modeller som testats direkt efter att de fått ta del av testresultaten. Klädkedjan Björn Borg har också dragit tillbaka den modell som testats och som innehöll höga halter av ftalater. Men föreningen har ändå polisanmält företaget för vilseledande information om farliga kemikalier.

Även i Danmark ledde skogranskningen till reaktioner. Den danska miljöministern Troels Lund Poulsen har lovat att se över konsumentskyddet när det gäller kemikalier i skor och andra produkter.

Anders Friström

Globodling för storstan

Hur ska de växande mångmiljonstäderna försörjas med miljövänlig mat? Kan höga, globformade växthus där grönsaker odlas energisnålt, billigt och ekologiskt vara lösningen?

Grönsakerna sås på marknivå i odlingslådor som sedan långsamt förs uppåt längs ett spiralformat transportband. På så sätt utnyttjas ljuset och markytan maximalt. Säljs produkterna sedan på torget utanför behövs varken dyra transporter eller mellanhänder.

Låter det här för bra för att vara sant? Tja, enligt företaget Plantagon dröjer det inte länge innan vi kan döma själva. Inom ett par år ska det första växthuset bli verklighet – var det ska byggas är än så länge hemligt, men flera städer har anmält intresse.

Plantagon är ett samarbetsprojekt mellan den nord­amerikanska ursprungsbefolkningen i Onondaga Nation, det svenska företaget Swecorp och en ideell Plantagon-förening. Förutom miljömässiga vinster hoppas man på långsiktiga och etiska inkomster för Onondaga-folket.

Johannes Ståhlberg & Maria Kapla

Räkna ut miljövinsten

Tänk om … heter en ny behändig tipsbok från Naturskyddsföreningen. Den visar hur små förändringar kan ge stora resultat om många är med. Totalt presenteras 30 klimatsmarta idéer. Till exempel att om alla flygresor mellan Stockholm och Göteborg samt Stockholm och Malmö under ett år ersattes med resor med X2000-tåg skulle vi slippa 350 000 ton koldioxidutsläpp. På www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/tank-om/ kan du dessutom testa effekten direkt. Ett speciellt räkneverk visar hur stor miljövinsten blir beroende på hur många hushåll som deltar.

Ekomiddag med guldkant

Ekomaten kommer i allt fler sammanhang. Stockholmsföretaget Ecoviva levererar sedan en tid middagar hem till främst stressade barnfamiljer. 75 procent av alla varor i leveransen ska vara godkänt ekologiska. Fyra middagar i veckan för fyra personer kostar 798 kr. Än så länge är tjänsten bara för dem som bor i Stockholm.

Företagets slogan är: Lite snack – mycket eko. När man hade stort party på anrika restaurang Riche i Stockholm var det dock mycket snack. Med kändisar och guldkant ska ekomaten marknadsföras. Här låter sig Blossom Tainton väl smaka.

Håll koll på elen

Den där elektriciteten rusar fram i ledningarna där hemma men är svår att få korn på. Nu finns mätutrustning som gör elförbrukningen synlig på ett påtagligt sätt. Företaget Uninel har en lösning med en givare som man monterar på sin elmätare och ansluter till sin dator. På datorskärmen kan man sedan läsa av elförbrukningen i stunden och se vad som händer om man sätter på eller stänger av apparater. Enklare apparater finns också i handeln för att mäta energiförbrukningen från olika el­prylar i hushållet en i taget. www.uninel.se

Kvalitetsmärkt julklapp

Naturskyddsföreningens jubileumsbok Hundra år av envishet vann nyligen det ärofyllda Publishingpriset i klassen årsböcker. Finns en bättre julklapp? Ännu finns boken att beställa på www.naturskyddsforeningen.se/naturbutiken

En grön dag i veckan

En vegetarisk dag i veckan i skolmatsalen är Naturskyddsföreningens uppmaning till Sveriges skolor. Både miljön, matbudgeten och hälsan vinner på grönare skolmat. Föreningen har tillsammans med Ekomatcentrum tagit fram en klimatanpassad veckomatsedel som skickats ut till Sveriges skolor. Några kommuner har redan hakat på, bland annat Trelleborg, Sölvesborg och Bromölla. Du kan också ställa krav på vegetarisk matdag i dina barns skola.

Nej till klimatmärkning

Svenskt Sigill är en kvalitetsmärkning för livsmedel som nu planerar att införa en separat klimatmärkning. Naturskyddsföreningen protesterar och menar att det vore att stirra sig blind på ett enda miljöproblem utan att göra avvägningar av helheten. Valet mellan kött och grönsaker är viktigare än en klimatmärkning inom olika sorters livsmedel. Ett kilo kött ger femtio gånger mer utsläpp av växthusgaser än ett kilo bönor.

– Vi kan inte ha ett märke för varje miljöproblem. Det är bättre att göra avvägningar mellan olika miljöproblem i en och samma miljömärkning, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Artikeln publicerades i