Naturligt frågvis

FRÅGOR & SVAR * Hur får jag fler smådjur i villaområdet? Försvinner småfåglarna? Och är det verkligen smart att äta viltkött? Läs frågor och svar om natur och miljö.

Skribent Anders Friström Och Mats Hellmark

Försvinner fåglarna?

Sedan i slutet av januari har talgoxar, blåmesar, talltitor och svartmesar nästan helt försvunnit från mitt fågelbord. Jag bor på landsbygden mellan Kramfors och Härnösand. Har något gått snett i naturen?

Bengt Näsman

SVAR: Fåglar som besöker fågelmatning har ofta flera olika platser de besöker. Kanske har de hittat något ännu bättre ”smörgåsbord”? Andra orsaker kan vara regelbundna besök av katter eller rovfåglar som sparvhök. Om skogen huggits ned nyligen försvinner också fåglarna. Vinterfåglar är också lite av vagabonder till sin karaktär, förr kallades de just för stryk- och stannfåglar.

Isak Isaksson, biolog, Naturskyddsföreningen.

Smart att äta viltkött?

Är viltkött verkligen utmärkt ur klimatsynpunkt, så som det rekommenderas i en tidigare artikel i Sveriges natur (nr 3/13).

Josef Jonsson, Korsberga

SVAR: Viltköttet som finns att tillgå i Sverige skulle räcka till cirka 2 kilo per person och år. De vilda djuren finns i skogen oavsett om vi äter dem eller inte. Därför räknas deras betande och utsläpp av metan inte in i de människoskapade klimatutsläpp som Sverige rapporterar in till FN. Det finns väldigt lite fakta om viltköttets klimatpåverkan men de antaganden som finns antyder att klimatutsläppen ligger i nivå med kött från mjölkkor. Så svaret på frågan om viltkött är miljösmart är ja eftersom det är en resurs som finns och köttet är en produkt av att viltstammarna begränsas i storlek. 

Emelie Hansson, sakkunnig, mat och jordbruk, Naturskyddsföreningen.

Husmoderstips

Diskglans, disksalt, sköljmedel och ugnsrengöring, hur miljövänligt är det? Vad kan vi använda som är bra för miljön. Folk har tipsat om diverse, ättika med mera, men som nybörjare behöver jag ha dosering och annat för att fatta, tips mottages tacksamt.

SVAR: Ugnsrengöring, spolglans och sköljmedel finns märkta med Bra Miljöval (Naturskyddsföreningens miljömärke). Kolla på vår hemsida, bramiljöval.se, vilka produkter som är märkta. Det finns mängder av husmorstips när det gäller städning. På Naturskyddsföreningens webb under Grön Guide hittar du några av dem.  På ­smasteg.nu kan du söka på ättika och får då tips med instruktioner och doseringar. Lycka till!

Sara Öberg, Bra Miljöval, Naturskyddsföreningen.

Myror inomhus

Söker ett kemikaliefritt och miljövänligt alternativ för att bli av med små myror som kommer in i lägenheten. Har provat husmorsknep men det hjälper inte.

Margareta Staf

SVAR: Svartmyror kommer gärna på besök inomhus på våren på jakt efter föda. Ofta kan det räcka att dammsuga bort dem. Torka sen bort myrornas doftspår från myrstigen med en svamp med diskmedel så hittar de inte tillbaka igen. Ingången bör också täppas till.

Isak Isaksson, biolog, Naturskyddsföreningen.

Fler vilda grannar

Jag bor i villaområdet Marieberg i Örebro och tycker mig se allt färre smådjur som igelkottar, grodor, paddor, ödlor och fjärilar. Det byggs och byggs. Hur kan jag som privatperson påverka min kommun att satsa på fredade eller åtminstone bra ställen för just dessa djur? Jag själv kan tänka mig att planera bra i trädgården men vet inte riktigt hur. Orolig!

Terese Andersson

SVAR: Begreppet Grönyte-faktor (GYF) är ett viktigt styrinstrument för att få grönskande närmiljöer när man bygger nya bostäder.  Det är ett poängsystem för sociala och ekologiska värden i utemiljön som introducerades i Sverige i Västra hamnen i Malmö. GYF används vid planeringen av nya stadsdelar som Norra Djurgårdsstaden och Årstafältet i Stockholm och Östra Sala backe i Uppsala. Tipsa dina lokalpolitiker om GYF när de planerar nya bostäder. I den lilla skalan kan du själv plantera nektarrika blommor som lockar fjärilar eller gräva en damm för groddjur. Läs mer på: naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/hjalp-naturen-nara-dig

Isak Isaksson, biolog, Naturskyddsföreningen.

Läckande tygblöjor

Vi har använt tygblöjor i några månader till vårt barn. Vi har dock en del problem med läckage vilket innebär ytterligare tvätt. Vi tvättar nu blöjor och babykläder varannan dag. Är det verkligen bättre för miljön med tygblöjor med tanke på all tvätt?

Elisabeth

SVAR: Tricket med tygblöjor är att använda ullbyxor impregnerade med lanolin (fårfett) för att få tätt. Egen erfarenhet säger att ullbyxor med muddar för benen fungerar bäst. Under det har man exempelvis vanliga vikblöjor av bomull. Använda blöjor kan förvaras i en vattenfylld hink med lock fram till det är dags att tvätta. Rispapper kan användas som ilägg när det är dags för nummer två. Olika livscykelanalyser kommer fram till lite olika resultat, men det verkar vara så att vatten- och energiförbrukningen från tillverkningen av uppemot 5 000 engångsblöjor under småbarnsåren är betydligt större än för tvätt av tygblöjor. Fyll maskinen väl, använd miljömärkt tvättmedel och låt tvätten lufttorka för att spara energi. OBS! Inget sköljmedel, det försämrar uppsugningsförmågan.

Anders Friström, redaktör, Sveriges Natur.

Stearin eller paraffin?

Vi är nio kroppsterapeuter i Trosa som vill arbeta miljövänligt så mycket som det bara går. Vilka värmeljus ska vi välja, stearin eller paraffin, vad är bäst för människor och miljö?

Monica Sällberg Seger

SVAR: Ljus gjorda av stearin har flera fördelar, dels att de är gjorda av ett förnybart material, dels att de vid förbränningen avger färre miljö- och hälsofarliga ämnen och partiklar. Välj gärna ljus och värmeljus som är märkta med Svanen. Många stearinljus är baserade på palmolja, men enligt uppgift ska Svanmärkningen inte tillåta detta.

Eva Eiderström, avdelningschef Bra Miljöval, Naturskyddsföreningen.

Råttor i kvarteret

Jag bor i ett villaområde i Lund. Våra trädgårdar brukar ofta få besök av igelkottar, harar och fåglar. De senaste månaderna har vi fått syn på ett par springande råttor på gatan. Anticimex avrådde oss från att mata fåglar och förvara fågelmat. Nu funderar mina grannar på att lägga ut råttgift, som sägs vara husdjurssäkert, runt om i kvarteret. Jag är tacksam för lite råd.Notta

Notta

SVAR: Råttgifter innehåller kemikalier som har blodförtunnande verkan. Alla är mycket giftiga även för andra arter, inklusive människan. Många medel mot råttor och möss som är godkända i Sverige omprövas nu enligt EU-lagstiftningen.  Som privatperson får man inte använda råttgifter, det krävs ett särskilt tillstånd från kommunen. Pröva med det råd ni har fått av Anticimex, eller se till att det inte blir något spill av fågelfrön ned på marken.

Isak Isaksson, biolog, Naturskyddsföreningen.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström Och Mats Hellmark
Artikeln publicerades i