Vinnare av Tidskriftspriset 2022 – ÅRETS TIDSKRIFT FACKPRESS
Vinnare av Publishingpriset 2022 – Medlemstidning – Individ

Annons

Miljöslitage

Att välja rätt däck är oerhört viktigt om man vill minska biltrafikens miljöpåverkan. Två tredjedelar av alla däck som säljs i Sverige innehåller högaromatiska oljor som sprids i stora mängder längs vägarna.

Det är inte bara bränslet som påverkar hur miljövänlig en viss bil är. Även däcken har stor betydelse; när de slits lossnar små gummipartiklar, och om däcken innehåller högaromatiska oljor läcker det ut cancerframkallande och miljöfarliga kemikalier från partiklarna.

Högaromatiska oljor (HA-oljor) tillsätts som mjukgörare och utdrygare i däcken. Det finns alternativ, men HA-oljorna är restprodukter från raffinaderier och därför billiga att använda för däckstillverkarna. Förutom bränsle finns det ingen annan cancerklassad eller miljöfarlig kemikalie som kommer i närheten av HA-oljornas användnings- och spridningsvolymer, bara inom Europa används 250000 ton vid däckstillverkning varje år.

Konsumenttrycket har dock ökat under senare år och flera däckstillverkare har tagit fram vinterdäck utan HA-olja i slitbanan. Dessa vinterdäck har samlats på en lista av Projekt Grön Kemi, som drivs av bland annat Länsstyrelsen i Västra Götaland och Göteborgsregionens kommunalförbund. Även föreningen Gröna Bilister hänvisar till listan.

Att välja ett vinterdäck utan HA-olja i slitbanan är alltså det första man bör tänka på inför höstens däcksbyte. Men det finns förstås även ändra faktorer som påverkar hur miljövänligt däcket är. Hittills har inga vinterdäck klassificerat sig för Svanen-märkning, där hela livscykeln bedöms.

– Rullmotståndet är till exempel viktigt eftersom det påverkar bilens bränsleförbrukning, säger Karin Carlsson, produktansvarig för däck på Svanen. Våra kriterier gäller också däckets innehåll av bly och kadmium, buller och flera faktorer i produktionsprocessen. Dessutom ställer vi krav på däckets funktion och säkerhet.

Enligt Karin Carlsson kommer förhoppningsvis vissa vinterdäck bli Svanen-märkta inför vintersäsongen. Några namn kan hon inte nämna när denna tidning går i tryck, men däcken kommer i så fall finnas på Svanens webbplats i början av november.

Att välja regummerade däck är väldigt bra ur miljösynpunkt. På Svanens lista över sommardäck finns enbart sådana, och alla däck som regummeras i Sverige är fria från HA-oljor i slitbanan.

– Regummeringen innebär ju också i sig att man återvinner material och förlänger livscykeln, säger Karin Carlsson. Däcken har haft dåligt rykte men deras kvalité har blivit mycket bättre på senare år. Förhoppningsvis kommer efterfrågan på regummerade däck att öka, så att nytillverkarna inser att även de måste uppfylla miljökraven.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Johanna Wilde
Artikeln publicerades i