Annons
Linné inspirerar på nytt

Linné inspirerar på nytt

Eva-Lena Neiman har letat fram böcker som befriar Linné från hundralapparna och tar honom tillbaka, inte bara till naturen, utan också till kulturen.

Skribent Eva-Lena Neiman

HISTORIA BLIR LEVANDE om den kan bygga upp identifikation eller spegla nutiden mot en tydlig gestalt eller händelse. 300-årsjubiléet av Carl von Linnés födelse tar honom tillbaka, inte bara ut i naturen, utan in i kulturen på ett sätt som måste vara unikt. En och annan tjänar nog en hacka på jubileumsutgivningar, men det kommer samtidigt böcker som förmedlar en genuin och smittande entusiasm inför Linnés liv och verk.

Linnés brudkammare med text och foton av Pauline Snoeijs, Artéa Förlag, är något så ovanligt som en vacker bok som förenar fantastiska konstnärliga bilder med botanisk och ekologisk kunskap. Utgångspunkten är Linnés närgångna och forskande blick som med öppen förundran blottlägger blommornas kärleksliv. Han beskrev det han såg med en direkthet som generade samtiden. Snoeijs, som själv är professor i ekologisk botanik, förmedlar en bild av Linné i sin tid infogad i dagens botaniska kunskap på ett sätt som absolut borde ge en Augustnominering i fackboksklassen.

PÅ ETT SÄTT ÄR motsatsen till Snoeijs bok den till formatet blygsamma Linnés dröm om svenskt te blev aldrig verklighet, av Vernon Mauris och Maud Ekblad (Tea Centre of Stockholm). Boken är lite svårläst i typografin och kantig i texterna, men det udda ämnet, Linnés ivriga försök att få hem te till Sverige från Kina, ger en levande och ganska humoristisk tidsbild. Linné tänker sig att själv odla tebuskar i Sverige. Han anser att te är verksamt mot ett otal sjukdomar. Alla misslyckade försök med teimporten; budbärare som dör, plantor som faller över bord och andra strapatser visar inte minst Linnés envishet och förmåga att engagera människor långt utanför botanisternas krets.

NATURENS FÖRSTE ÄR något så ovanligt som en skolmusikal om Carl von Linnés liv av Ulla Bric och Karin Grettve Hjort. Häftet med text och noter är utgivet på eget förlag (innehåller även en cd med ackompanjemang till melodierna) och kan beställas från kolmusicarlvonlinne@hotmail.com. Det här är ett roligt och annorlunda exempel på hur Linnés minne kan engagera och resultera i aktivt kulturarbete. Dialoger, verser och sånger baseras på verkliga händelser i Linnés liv. Upphovskvinnorna är själva lärare och musikalen har tillkommit i samarbete med och framförts av elever vid Uppsävja¬skolan i Uppsala. Tänk om fler skolor genom detta ämnesöverskridande arbete kunde inspireras också till naturstudier och motverka den biologiska analfabetismen!

Motsatsen till denna analfabetism finns fortfarande i många av Naturskyddsföreningens lokala kretsar och länsförbund där ett gediget folkbildningsarbete ständigt pågår, ofta i det tysta. Jag vill berömma den fantastiska vetgirighet och idéella kraftsamling som Skaraborgs Naturskyddsförening manifesterar i sin årsbok Skaraborgsnatur 2006, Linné i Skaraborg. Dagens natur betraktad och diskuterad utifrån Linnés resa i trakten. Hans lärjungar, såväl samtida med Linné som nutida, med olika band till Skarborg, skildras i boken. En personlig text om dagens vargproblematik i relief till 1700-talets rovdjurssituation är tankeväckande.

SIST VILL JAG LYFTA en bok av den för många medlemmar i Naturskyddsföreningen välkände historikern och författaren Kjell Lundholm, som med Carl von Linné och Norrbotten, eget förlag, reser i Linnés fotspår och med stort natur- och historiekunnande berättar om resan och samhället då och dagens landskap.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Eva-Lena Neiman
Artikeln publicerades i