Lås in ett ton koldioxid

Lås in ett ton koldioxid

Skribent Anders Friström

KLIMAT * Strax före jul började SNF erbjuda privatpersoner och företag att ”köpa” utsläppsrätter från den europeiska utsläppsbubblan för koldioxid. Rätterna ”låses in” av föreningen och kan inte utnyttjas vidare för utsläpp.

Denna nyskapande miljöaktivitet blev snabbt en succé. 1 200 ton koldioxid köptes som julklappar och i mitten av februari har köpen totalt kommit upp i över 1 500 ton utsläppsrätter, eller en halv miljon kronor. Den mediala uppmärksamheten för idén har också varit stor.

– Tilldelningen av rätter har varit för generös för att det ska bli någon minskning av växthusgasutsläppen inom EU, säger Ylva Rylander, klimathandläggare på SNF. Det positiva med handeln är att vem som helst kan gå in och köpa rätter och på så sätt bidra till att minska utsläppen. Det är vad SNF gör. Den uppköpta volymen utsläpp visar också att det går att minska mängden utsläppsrätter utan att företagen får problem – ett argument för att påverka EUs politiker så att de minskar utsläppen.

Att ”köpa” en utsläppsrätt på ett ton koldioxid genom SNF kostar 350 kronor. Av detta går 80 kronor till föreningens klimatarbete. Inköpen kan endast göras på SNFs webbplats.

Handeln på den europeiska utsläppsbörsen är ännu så länge ganska blygsam, men väntas ta fart nu under våren. Många tillverkningsindustrier har fått mer än de behöver och kan sälja en del. Kraftverken däremot har som regel inte fått full tilldelning, utan måste kompletteringsköpa rätter. Utsläppare som är med i handelssystemet måste ha rätter motsvarande sina verkliga utsläpp, annars får de höga böter.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström
Artikeln publicerades i