Klimatstafett genom Sverige

Klimatstafett genom Sverige

KLIMAT *I en första etapp av klimat­stafetten cyklade ett antal kretsaktiva till Naturskyddsföreningens rikskonferens i Stockholm 15-17 maj från olika håll i landet.

Deltagarna ville sätta fokus på klimat­frågan och visa att man kan ta sig fram med muskelkraft. Under vägen stannade cyklisterna för torgmöten, klimatföredrag, utställningar med mera. Stafetten gick längs tre stråk: från Lund, Älvdalen och Gävle.

Under hösten fortsätter stafett­en med klimataktiviteter på ett tiotal orter runt om i landet. Det blir en turné med torgaktiviteter, debatter, filmvisningar, klimat­inriktade naturguidningar och föreläsningar. Via klimatstafettens hemsida ska företag och allmänhet också kunna skicka stafettpinnar vidare till vänner och bekanta.

Visby blir ett av turnéstoppen under Almedalsveckan i början av juli, med seminarier riktade mot politiker och företag. Under EUs energi- och miljöministermöte i Åre i slutet av juli genomförs en symbolisk klimatstafett upp på Åreskutan för att uppmärksamma höjningen av trädgränsen i fjällen. Cyklisterna på Vätternrundan kommer att erbjudas att cykla för klimatet.

Finalen äger rum i december vid det stora klimatmötet i Köpenhamn. Förhoppningen är att några av föreningens kretsar är med och genomför demonstrationer under mötet.

– Sverige har som EU-ordförandeland nu en unik möjlighet att påverka hela världens framtida klimat, säger Emma Lindberg, klimathandläggare på Naturskyddsföreningens kansli. Vi vill mobilisera stöd till regeringen så att Sverige får energi till att leda världen till ett ambitiöst globalt klimatavtal

i Köpenhamn.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström
Artikeln publicerades i