Hittade sinnesfrid i skogen

Hittade sinnesfrid i skogen

KULTUR * Efter en besvärlig uppväxt hittade elitlöparen Markus Torgeby sinnesfrid i skogen, kylan och mörkret. I självbiografin Löparens hjärta (Offside Press) berättar han om naturen som utmaning och kraftkälla.

Skribent Redaktör: Mats Hellmark

SPRING I BENEN hade Markus Torgeby redan från början. Dels sprang han tidigt ifrån de äldre kusinerna hemma på Öckerö utanför Göteborg, dels fick han allt svårare att sitta still på lektionerna. Han fick ta mycket ansvar med en mamma som fick svår MS redan som 28-åring och skolarbetet halkade efter. Men löpningen gick desto bättre, tills han fick en tränare som drev på stenhårt.

Träningen började bryta ned i stället för att bygga upp, det meditativa försvann, och till slut valde Markus att kliva av ekorrhjulet. Han gick ett år på en friluftsutbildning i Jämtland och stannade sedan kvar: i nästan fem år bodde han ensam i en kåta i skogen, sprang på fjället och levde så enkelt som möjligt.

– Jag hade egentligen ingen skogsanknytning, men tyckte jag funnit något där. Jag var också inspirerad av Thoreaus bok Skogsliv vid Walden som jag läst tidigare.

Han förstod direkt att det skulle bli en kamp. Det svåraste var mörkret, att komma över rädslan som smög sig på honom i ensamheten. Det hade inte gått utan att utsätta sig, omfamna känslan.

– Skogen blev som en pappa, en mentor för mig, som visade med kyla eller smärta om jag gjorde rätt eller fel. Den hjälpte mig att sortera tankarna.

Han klarade sig med väldigt lite pengar de åren.

– Det intressanta var att jag kunde finna så stor tillfredsställelse i det livet. Det kan vara en sån njutning att bara gå ut och springa och sen äta havregryn. I dag är vi så mätta att allt måste vara extraordinärt, top notch, för att vi ska uppskatta det. Det är det som sliter så på naturen …

 

I DOKUMENTÄRFILMEN Löparen som sändes i SVT 2004 mötte en bredare publik Markus Torgebys tankar första gången. Sedan dess har den skygge och lite vilsne enslingen blivit make och far och en som många lyssnar på: han gör podinspelningar för Mitt i naturen och föreläser inför stor publik, i höst ska han på turné tillsammans med statistikprofessorn Hans Rosling.

– Det var mycket som inte fungerade för mig men jag visste att det skulle lösa sig, bara jag hittade min grej. Tar man reda på det blir allt mycket lättare. Det är nog lite av andemeningen i boken. 

Mats Hellmark


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Redaktör: Mats Hellmark
Artikeln publicerades i