Annons
Hållbar utveckling på schemat

Hållbar utveckling på schemat

FÖRENINGSLIV * Skolan seglar upp som viktigaste valfråga. Kommunal eller statlig, offentlig eller privat, kateder eller projekt.Samtidigt satsar Naturskyddsföreningen stort för att påverka skolan i mer hållbar riktning.

Skribent Linnéa Falk

Satsningen har tung uppbackning. FN har utsett 2005–2014 till årtiondet för lärande för hållbar utveckling. Den svenska läroplanen ger skolorna ett tydligt åtagande att utbilda om det.

Men föreningens rapport Hållbar utveckling i skolan – var god dröj visar att så inte sker. Den svenska skolan – tyngd av Pisa-rankningens kval – har tankarna på annat håll.

Naturskyddsföreningen är den folkrörelse som tagit på sig att driva miljöfrågan – och driver nu på för att skolan faktiskt ska följa läroplanen om hållbar utveckling. Den nya generationen ska komma ut med förändringslust och vilja att ta ansvar för naturen. 

Skolsatsningen är rejäl ekonomiskt sett. ”Modellskolan” visar hur hållbar utveckling kan inkluderas i hela gymnasiet och bekostas av egna medel, 1 920 000 under 2014. Energifallet är ett gratis utbildningsmaterial om energi och klimat för alla stadier i grundskolan. Det genomförs med 3,5 miljoner från Energimyndigheten och 800 000 i egna medel under 2014.

När Rindö skola i Vaxholm fick materialet i händerna blev de så förtjusta att de fick kommunen att ge det till alla skolor. Och i Nässjö stämde den lokala Naturskyddsföreningen träff med lärarna, vilket ledde till att de testar Energifallet på sina lektioner.

 

MATERIALET ÄR ämnesövergripande och kan tillämpas i både SO, NO, bild, svenska och engelska. Varje övning kopplas till kursplanen och är tänkta att underlätta, inte ge mer att göra.

– Vi har samlat och bearbetat de bästa övningarna vi hittat, lagt till bakgrundsfakta och gjort det enkelt att komma igång, säger projektledare Helena Lundmark.

– Många lärare vill undvika att skapa klimatångest och oro inför framtiden. Därför ger vi eleverna redskap till hur de själva kan påverka. Lärarna vet att de ska jobba med hållbar utveckling, men när det inte följs upp av exempelvis Skolinspektionen upplever de att andra krav ligger före.

I sin rapport slår Naturskyddsföreningen fast en åtgärdsplan för förändring: Skolverket ska vidta åtgärder för att utveckla arbetet med hållbar utveckling. Skolinspektionen ska följa upp att skolorna följer läroplanen. Kommunerna ska ta fram strategier och följa upp dem. Och de som äger skolornas fastigheter ska samarbeta om energifrågor som en del av undervisningen.

 

OM DU SOM läser detta är lärare eller på annat sätt gärna vill puffa fram hållbar utveckling på schemat, rekommenderas ett besök på www.naturskyddsforeningen.se/skola

Ulrica Zwenger

 

Kampanj som ger eko

Under hösten har Naturskyddsföreningens kampanj ”Byt till eko” nått ut över landet, med kulmen under Miljövänliga veckan i början av oktober.

 Under Miljövänliga Veckan genomfördes aktiviteter på drygt 150 orter. Det var information i skolor, på gator och torg, i butiker och på bibliotek kring de två budskapen ”ologiskt med oekologiskt” och ”byt till eko” som nådde flera tiotusental personer, förutom alla som läste insändare och debattartiklar. I sociala medier var intresset stort, 70 000 människor gillade kampanj­inläggen på Facebook och flera besöksrekord slogs på föreningens hemsidor.

Detaljhandeln hakade också på kampanjen med egna aktiviteter. Extra mycket ekologiska varor togs hem till butikerna inför veckan. Coop hade extrapris på ekovaror, enskilda Ica-handlare skyltade om ”besprutade” bananer bredvid de ekologiska. Försäljningen av ekovaror i handeln har ökat kraftigt under hösten, efter att länge ha stått och stampat.

Föreningens kampanjfilm med komikerduon Anders och Måns som förklarar vad som är vitsen med ekologiskt har hittills setts av mer än 60 000 personer på internet. Annonsering i tidskrifter, på stolsryggarna i SJs tåg, på järnvägsstationer, samt inuti och utanpå taxibilar har också gett uppmärksamhet.

Kampanjen fortsätter 2014.

 


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Linnéa Falk
Artikeln publicerades i