Ett sommardopp ger hopp om mindre gift

Ett sommardopp ger hopp om mindre gift

OPINION * ÅREN ÄR HÄR med allt det som hör till: vårfåglar, vårblommor, vårregn och vårsol. Landets småbåtshamnar vaknar till liv och snart är det full aktivitet. Precis som andra vårar ska det tvättas, skrubbas, slipas, mekas och båtbotten ska målas. Nej, stopp! Båtbotten ska inte målas – i år är det dags att pröva andra metoder för att hålla båtbotten ren!

80 procent av alla båtägare målar sina båtbottnar med mer eller mindre giftig båtbottenfärg för att slippa beväxning och havstulpaner. Det är cirka 1,1 miljoner liter färg per år. Och då ska man komma ihåg att användningen av dessa bekämpningsmedel på båtar är undantagen från kemikalielagstiftningen. Inom jordbruket finns många regler för att hindra bekämpningsmedel från att komma i kontakt med vatten. Båtbottenfärger är dessvärre konstruerade för att skada vattenlevande organismer. Kemikalieinspektionen anser att det i dag inte finns giftfria funktionella metoder. Färg anses vara bästa tillgängliga teknik. Men så är inte längre fallet!

Nu finns giftfria metoder! Förutom beprövade metoder som att lyfta upp båten på land när man inte använder den finns i dag till exempel skrovdukar som kan fästas på båten och skapar en syrefri miljö närmast den. En annan metod är ultraljudsapparater som gör båtbotten oattraktiv för fastsättning. Att mekaniskt tvätta båten, antingen för hand eller i en båtborsttvätt blir också alltmer populärt (Fler tips i artikeln på sidan 58).  

Samtidigt ökar intresset bland båtägare för miljövänligare metoder. Myndigheternas krav på båtklubbar med båtar som vill fortsätta måla har ökat över tid. Många båtklubbar har därför reagerat med att förbjuda användning av giftig båtbottenfärg. Många båtägare vill helt enkelt inte förgifta våra sjöar och hav om det finns fungerande billiga och tillgängliga alternativ att tillgå. 

Under förvåren har Naturskyddsföreningen tillsammans med Svenska båtunionen, Skärgårdsstiftelsen och Sportfiskarna varit runt på båtklubbar och föreningskretsar för att prata med båtägare om dessa frågor. Vi är alla eniga om att en attitydförändring till användningen av båtgifter är nödvändig och behöver ske än snabbare, framför allt i Östersjön och i sjöar där dessa färger för det mesta inte alls behövs. Genom samarbetsprojektet ”Ren båtbotten utan gift” har det därför ­tagits fram en film, en ny hemsida (batmiljo.se), en broschyr och en digital presentation som alla kan använda för att informera båtägare i sin båtklubb eller krets så att fler giftfria metoder och lösningar dyker upp på båtklubbar, marinor och hemma vid sommarstugebryggan. Kommunerna behöver också erbjuda dessa miljövänligare alternativ.  

Vår sommardröm är fler båtbottentvättar, fler marinor och kommuner som erbjuder lyft och högtryckstvätt och att fler båtägare laddar ner den nya havstulpanvarningen i mobilen och tar ett dopp i juli för att borsta bort havstulpanlarver när de just satt sig fast. Då kommer vi att kunna glädjas åt att algerna och djuren som lever i vikarna slipper bli förgiftade av koppar och zink. Tänk att ett vältajmat sommardopp kan ge hopp om en mer giftfri miljö. 

Svante Axelsson, generalsekreterare Johanna Sandahl, ordförande

 


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Artikeln publicerades i