Elektrifierade vägar

GRÖN TEKNIK * Elektrifierade vägar är en alltmer populär idé. Svenska teknikföretaget Elways har tagit fram ett system med en elskena nedsänkt i vägbanan och en strömavtagare monterad på en arm under eldrivna bilar.

Skribent Anders Friström

GRÖN TEKNIK * Elektrifierade vägar är en alltmer populär idé. Svenska teknikföretaget Elways har tagit fram ett system med en elskena nedsänkt i vägbanan och en strömavtagare monterad på en arm under eldrivna bilar.

 När fordonen kör på elvägen laddas samtidigt batterierna. Tanken är att elektrifiera de stora motorvägarna, för att göra det möjligt att köra på el även långa sträckor. Vid omkörning eller avfart från elvägen lyfts kontaktarmen automatiskt. Vid påfart känner en sensor av var elskenan finns och söker kontakt.

Systemet har testats med goda resultat för svenska vinterförhållanden. Energimyndigheten stöder forskning och utveckling av systemet.

 Tesla årets miljöbil

Eldrivna Tesla S har utsetts till årets miljöbil 2015 av föreningen Gröna bilister. Den är utvald bland 31 kandidater som alla kan köras på förnybara bränslen, har hög energieffektivitet och är säkra. Bilen har plats för fem personer och en uppgiven räckvidd på 39 mil med det minsta batterialternativet, nästan i klass med vanlig bil.

Tesla S är dock ingen billig bil, med ett pris från 624 000 kronor och uppåt. Men priserna på elbilar förväntas falla i takt med att marknaden blir större och Tesla färdigställer sin nya stora batterifabrik i USA.

Andraplatsen i tävlingen delas av laddhybriderna Mitsubishi Outlander PHEV och VW Golf GTE. På tredje plats kommer gasbilen Subaru Legacy Boxer-CNG och elbilen VW e-Golf.

Lagra solel till kvällen

 Den tyska ingenjörsfirman Ewe har tagit fram en paketlösning för nätansluten solel som via litiumbatterier också medger korttidslagring av den egenproducerade strömmen över natten. I takt med att de tyska feed-in-tarifferna sjunkit blir det mer intressant för hem utrustade med solceller att själva förbruka sin solel på kvällen, i stället för att mata ut den på elnätet.

LED i stället för lysrör

 Först kom de energieffektivare LED-lamporna som ersättning för glödlampor och lågenergilampor. Nu har en allt mer prispressad marknad utvecklats även för LED-lysrör, som passar i gamla lysrörsarmarturer. Energibesparingen blir ofta mellan 50 och 75 procent. LED-lysrören håller väsentligt längre och genererar mindre värme, vilket ger ett minskat kylbehov i lokalerna. I affärer, industrier och lager runt om i landet hänger stora mängder gamla lysrörsarmaturer. De skulle vara mycket dyra att byta ut helt och hållet, men med denna nya teknik blir det enkelt och ofta lönsamt att fixa energisnålare belysning. Alla armaturer med glimtändare kan konverteras.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström
Artikeln publicerades i