Annons
Eko behöver inte vara dyrare

Eko behöver inte vara dyrare

Det behöver inte vara dyrare att äta ekologiskt, om man drar ner på köttet och köper mindre halvfabrikat.

Elsa Fries och Joakim Saxe, som läser sista året vid kostvetarprogammet på Uppsala Universitet, har i en uppsats jämfört pros standardmatkasse med en motsvarande ekomatkasse för en månad. Priset för pro-kassen är 1257 kronor för en person och ekokassen kostar en krona mindre (medelsvensken köper mat för cirka 1400 kronor i månaden). Ekokassen innehåller dock bara två kilo kött i stället för fem som i pro-kassen, i stället finns där mer grönsaker, rotfrukter, bönor och kål.

 

PRO-kassen är en konstruerad standardkasse för en person som används av Pensionärernas riksförbund för prisjämförelser. Kassen innehåller ett representativt urval av våra vanligaste livsmedel. Utsläppen av klimatgaser från produktionen av matvarorna i kassen är enligt uppsatsen ­133 kilo, medan utsläppen för varorna i ekokassen ligger på 50 kilo. Det ska motsvara en hållbar nivå.

De största utsläppen i pro-kassen kommer i fallande ordning från nötfärs, djupfryst krögarpytt, hamburgare, smör, ost, köttbullar, falukorv, kyckling och blodpudding. Genom att välja bort dessa helt, köpa mindre mängder av ekologiskt kött eller byta till vegetariska alternativ sjunker utsläppen kraftigt.

För de flesta basvaror är prisskillnaderna små eller obefintliga, medan halvfabrikat som exempelvis ekologiska fiskpinnar kan vara dubbelt så dyrt.

 

– Tanken med studien är att illustrera för konsumenten att det inte behöver vara dyrare att äta hållbart, säger Elsa Fries.

 Vi behöver lägga om våra matvanor för att kunna äta mer hållbart. I studien undersöktes också vad som är de främsta hindren för att byta till mer hållbara kostvanor.

– Väldigt många i vår enkät angav okunskap som främsta skäl för att inte köpa mer ekologiskt. De var osäkra på om ekologiskt och vegetariskt är bättre ur miljösynpunkt, avslutar Elsa Fries. 

Högre pris och bristande tillgänglighet var andra viktiga skäl

”548 kronor är merkostnaden för vissa ekovaror. Det motsvaras exakt av vinsterna med att välja bort dyrt kött och dyra halvfabrikat.”

 

Innehåll i ”pro”-kasse:

Köttbullar, blodpudding, hamburgare

nötfärs, bacon, fiskgratäng inlagda rödbetor, wokgrönsaker, bananer pulvermos, makaroner, lingongrova mjölk, yoghurt, grädde ekokaffe, ballerinakakor, saft müsli, olivolja, fiskbullar

Pris: 1257 kronor

Koldioxidutsläpp: 133,7 kilo

 

Innehåll i ekokasse:

Falafel, falukorv*, vegbiffar

nötfärs*, viltskav, fiskpinnar* rotfrukter*, broccoli*, äpplen* couscous*, makaroner*, rågbröd* mjölk*, yoghurt*, havregrädde kaffe*, havrekakor*, saft* müsli*, rapsolja*, kikärtor*

*= ekologiska varor

Pris: 1256 kronor

Koldioxidutsläpp: 50,4 kilo

Ekokassen innehåller mindre kött, mindre halvfabrikat och mer ekologiskt. Den har väsentligt mycket lägre utsläpp av klimatgaser än PRO:s standardkasse.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Artikeln publicerades i