Böcker för hungriga

UPPSLAGET * Vår bokredaktör Eva-Lena Neiman har pejlat matens väg till vår mage. Hon finner en handel som likriktar och slår ut. Numera känns det tyngre att gå i affären.

Skribent Eva-Lena Neiman

MATENS VÄG TILL magen är längre än man först anar. Den går via en lång rad yrkesgrupper som hålls i arbete medan transporter med råvaror, halvfabrikat och förpackningar snurrar runt jorden. Man blir mätt bara av att försöka sätta sig in i problematiken.

Gunnar Brulin har skrivit en utomordentlig reportagebok Billig mat – en dyr affär – Om matmakt och behovet av medvetna konsumenter (Premiss förlag och Livsmedelsarbetarförbundet). Han klarlägger maktförhållanden, visar hur den allt mer centraliserade upphandlingen och affärernas satsningar på egna märken likriktar och slår ut. Porträtten på människor i olika yrkesroller känns ärliga och intressanta. Efter läsningen blir det än svårare att handla.

NU VET JAG MER OM hur handlarens hyllexponering är planerad. Jag vrider sorgset på norsk lax som varit i Thailand och packats, stirrar misstänksamt på frysta kycklingrätter med dunkelt ursprung. Det kan vara deprimerande att vara en medveten konsument. Köper till slut nästan ingenting av det jag tänkt mig, går hem med en påse tomatfrö och minns hur god en balkong¬odlad solmättad tomat kan vara. Även vägen från tidigt vårsådd med frö, till en handfull mogna frukter sent på hösten, är lång. Men skillnaden är omsorgen, jordiga fingrar och förväntan. Sådant lagras i smaken! Det är mer än nog skäl till att läsa Odla tomater av Åke Truedsson (Natur och Kultur). Tomater kan numera vara små vindruvslika, svulstiga, gula, grön¬spräckliga, svartröda. Jag vill ha allihop på min balkong.

DEN SOM VILL HA inspiration för att verkligen njuta av odlingens hela procedur och tillaga sin egen skörd, bör läsa Från jord till bord, Odlarglädje och matlust av Stina Algotson och Janne Hansson (Gullers). Vackra bilder av växter, mat och odlingsmiljöer, behändiga porträtt av eldsjälar. Tankarna på färsk sparris, daggiga plommon och varma färskpotatisar återerövrar matlusten.

Samma författare och förlag har också givit ut Smaka på Småland, med medverkan också av Lenamarie Wikström och med Peter Gerdehags naturfoton. Här finns en kulturhistorisk närvaro i text och bild. Boken känns som en ursvensk uppmaning att föra vidare traditionen av kalvstek och pressgurka till nästa generation, liksom känslan för att verkligen ta tillvara. Att bjuda på egenplockad svamp med färska blåbär till efterrätt inger en känsla av tillfredsställelse även hos de mest luttrade av förortskillar. Jag vet! Den traditionella söndagssteken kan dessutom ätas med hummus eller pestoblandningar och blåbären med turkisk yogurt, om man har lust. Finns det en grundtradition att förhålla sig till öppnar sig oanade möjligheter. Därför behövs den här sortens böcker, liksom den sällsamma Gården på fjället av Lars-Olof Hallberg, också den på Gullers, som hittat sin nisch. Gården på fjället är numera en skyddad kulturmiljö, men också en förunderlig rest av ett samhälle som levt kvar parallellt med stora köpcentra och min förortsbutiks mångkulturella matutbud. Boken handlar om livet i ett land när mat var ett ord besläktat med överlevnad. Boken väcker också längtan efter att vandra på spänger över myrmarker med färdkost och tält på ryggen.

Den vandringen kan nu förgyllas genom läckra recept samlade i den praktiskt plastade På en låga, kokbok för uteätare av Karin Sundqvist (Barking Dog Publishing). Bra planeringsråd och tips finns också. Dock, den rikliga mängden foton väger några gram extra, så bryt av skaftet på tandborsten för lättare packning.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Eva-Lena Neiman
Artikeln publicerades i