Annons
Blodstänkt teak från Burma

Blodstänkt teak från Burma

SKOG * Militärdiktaturen i Burma skövlar de sista kvarvarande teakskogarna med brutala metoder. Miljöaktivister i landet försöker dokumentera övergrepp och skövling.

Skribent Anders Friström

I Burma (Myanmar) finns de sista kvarvarande bestånden av gammal och storväxt teakskog. Detta trädslag är mycket efterfrågat världen över till möbler och inredningssnickerier . Omgivande länder har officiellt stoppat sina avverkningar av teak, men i Burma fortgår skövlingen utan begränsningar. Militärregimen i landet använder tvångsmetoder, etnisk rensning och slavarbete, för att komma åt den åtråvärda skogen. Befolkningen i gränsområdena mot Kina och Thailand, där den mesta teaken växer, utsätts för svåra övergrepp.

– Mord, tortyr, våldtäkt och slavarbete är metoder som regimen använder mot lokalbefolkningen, säger Carol Ransley från organisationen Earth Rights som besökte Sverige nyligen.

Mer än 70 procent av världens kvarvarande teakskogar växer
i Burma och uppskattningsvis 80 procent av all teak på världsmarknaden kommer från Burma. Det är svårt att säga exakt, eftersom mycket exporteras illegalt genom andra länder. Sverige importerade 2004 cirka 350 ton tropiskt trä direkt från Burma, och nästan lika mycket från grannländerna.

– Teak som anges komma från Malaysia, Kina och Thailand kommer ofta ursprungligen från Burma, säger Carol Ransley.
I Thailand finns ingen teak av hög kvalitet kvar och den planterade teaken i olika delar av världen växer ytterst långsamt. Sannolikheten för att teaken i dina trädgårdsmöbler kommer ifrån Burma är därför hög.

Avverkningarna sker i samarbete mellan den burmesiska armén och utländska skogsföretag. Arméns roll är att skapa säkerhet. Det görs genom att tömma området på befolkning.

– Vi har exempel på ett brev från en armébefälhavare till bybefolkningen med en kula fastklistrad vid meddelandet. Flytta eller få bly i kroppen var budskapet, berättar Chana Maung från Earth Rights.

Arméförband bränner byar och mördar motsträviga, en storskalig etnisk rensning. Mer än 1,5 miljoner människor har genom åren fördrivits från sina hem och bor som flyktingar i grannländerna eller inom Burma.

Regimens önskan att utvinna naturresurser skapar nya miljöproblem och övergrepp. Exempelvis byggdes nyligen en naturgasledning genom ett stort orört skogsområde, vilket öppnade området för skogsavverkningar. Gasledningen byggdes delvis med slavarbete. Dammbyggen, gruvor och vägbyggen bedrivs på liknande sätt. Mer än 300 företag arbetar i Burma inom olja, naturgas och dammbyggen,

– Köp inte teak, eller några andra produkter från Burma, så slipper du medverka till övergreppen, sammanfattar Carol och Chana. Det kan vara svårt att avgöra om virket kommer från Burma eller inte, så slutsatsen blir att inte köpa teak överhuvudtaget, även om det drabbar andra länder.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström
Artikeln publicerades i