Annons

Badrum utan faror

KONSUMENTFRÅGOR * Finns det våtrumsmattor utan ftalater, törs man använda skaljackor med fluorkarboner i och var hittar man miljövänliga mjällschampon? Det är några frågor som besvaras i detta nummer.

Skribent Anders Friström

Plastmattor utan ftalater

Funderar över ny plastmatta till badrumsgolvet. Tarkett hävdar att dess plastmattor är fria från ftalater. Jag undrar vad de innehåller i stället. Finns det andra ”plastliknande” golv som lämpar sig bättre i badrum?

Anna Holmström, Skellefteå.

SVAR: Tarkett uppger att alla dess plastgolv nu ska vara helt fria från ftalater, en grupp kemiska ämnen som används som mjukgörare och som bland annat är hormonstörande och tros kunna skada fortplantningsförmågan. I stället används en mjukgörare baserad på ricinolja. Ftalatfri PVC är bättre än vanlig PVC, men enligt Naturskyddsföreningen är PVC ändå en problematisk plast. Den är hälso- och miljöfarlig vid tillverkning och vid avfallshantering och avger dessutom mycket giftiga gaser vid brand. Finländska Upofloor har tagit fram en golvmatta i ett material det kallar enomer som är fri både från PVC och ftalater. Den består främst av kalkmjöl och termoplast.

Det självklara miljövalet för badrumsgolv är annars ett keramiskt klinkergolv. Men då får man i stället ta ställning till vilken fuktspärr man ska använda och vad den innehåller. Vanliga tätskiktsmassor kan innehålla både PVC, ftalater och allergiframkallande konserveringsmedel. Läs mer på www.ekobyggportalen.se/badrum/.

Anders Friström

 

Kemikalier i barnjackor

Jag har läst att skaljackor innehållit flera olika sorters farliga kemikalier. Har nyligen fått en skaljacka till min femåriga dotter och jag vill inte att hon ska använda den om det skulle innebära en fara för hennes hälsa.

Linn Ljungqvist

SVAR: Det största problemet med skaljackor, det vill säga en jacka som står emot både vind och regn samtidigt som den andas, har varit att de haft en skyddshinna eller impregnering med fluorkarboner. Nu finns det alternativ som är fluorfria.

För användaren är det inget större problem med att bära en jacka med fluorkarboner i. Det är främst i avfallsledet som dessa långlivade ämnen kommer ut i naturen och sedan kan nå oss via maten. Flourkarboner hämmar fortplantningsförmågan hos däggdjur och misstänks orsaka cancer.

Därför skulle jag avråda starkt från att köpa nya jackor med fluorkarboner, då bättre alternativ finns.

Cecilia Hedfors, sakkunnig, miljö­gifter, Naturskyddsföreningen.

 

Miljövänligt mjällschampo

Jag har läst att man helst ska undvika mjällschampo eftersom det innehåller farliga kemikalier. Finns det något mer mil-jövänligt alternativ som hjälper mot mjäll och torr hårbotten?

Lisa Petersson, Malmö.

SVAR: Mjällschampon är ofta tyvärr inte så bra för miljön. Men på apoteken finns alternativ med piroktonolamin som verksam beståndsdel. De är troligen mindre problematiska för miljö och hälsa än zinkpyrition och ketokonazol, som kan finnas i vanliga mjällschampon. Många använder dock mjällschampo i onödan. Vita hudflagor kan också bero på torr hårbotten och då räcker det ofta med att byta till ett milt miljömärkt schampo.

Sara Öberg, handläggare, Bra miljöval, Naturskyddsföreningen.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström
Artikeln publicerades i