Assur dubbelt aktuell

Skribent Redaktör: Mats Hellmark

KULTUR * I FEBRUARI BÖRJAR fotografen och filmregissören Jens Assur filma Tomas Banner-heds prisbelönta roman Korparna. Samtidigt turnerar fortfarande hans uppmärksammade utställning Africa is a great country (visas nu på Kulturen i Lund).

Utställningen visar det urbana och moderna Afrika i starka färgbilder, medan Korparna är ett familjedrama om ett svenskt småbruk på 70-talet.

– För mig är kopplingen tydlig och något jag också skildrat i konstprojektet Hunger. Det handlar om vår tids väldiga strukturella omvandling och urbanisering. Korparna handlar om lantbruket som genomgår en drastisk förändring, högst aktuell också i dag. Frågeställningarna är tidlösa och i grunden handlar det om livsval, säger Jens Assur.

Naturen står i centrum för Korparna, både i livet som kretsar kring gården och fågelvärlden som sonen Klas söker sig till.

– Fadern Agne står med fötterna fast i jorden, men sonen Klas fokus är fåglarna. De har en tydlig symbolisk karaktär, de kan lyfta och flyga iväg. Jag vill också ta in fågellivet i filmen, jag vet att det fascinerar bokens stora publik. Själv kände jag redan efter några sidors läsning att Korparna skulle bli en fantastisk film.

Fadern spelas av Reine Brynolfsson och modern av Maria Heiskanen. Sonen Klas kommer att spelas av en ung debutant. Filmen har premiär våren 2017. 


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Redaktör: Mats Hellmark
Artikeln publicerades i