Andrum

EN DEL UPPTÄCKTE DEN. DE FLESTA INTE. Men denna gräsandshona hade tagit plats på första parkett under Almedalsveckan i Visby.

Alldeles intill scenen på Donners plats där det var ständiga tal och demonstrationer. Nazis-ter skrek, feminister sjöng, företrädare av alla de slag framträdde. Ofta var folksamlingen kompakt.  Emellanåt skyndade ministrar förbi och fram mot kvällen kunde berusade flanörer bli närgångna. 

Men gräsandhonan som ruvade på sina ägg i betongklumpen låg stadigt kvar. Tur kanske att den var ganska väl kamouflerad av betongklumpens planteringar. Här dock en besökare som upptäckt henne. Borde inte anden åtminstone ha fått ett hedersomnämnande på pr-byrån Westanders lista över de hetaste i Almedalen? Anden var i varje fall den coolaste – ständigt med i vimlet och lyssnade man noga så hade hon ju faktiskt ett angeläget budskap om bättre naturskydd .

 


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Carl-Axel Fall
Artikeln publicerades i
Senaste nyheterna

Flyget efter pandemin

Nytt ljus över hönsens liv

På safari från soffan