Hon kämpar för rättvisa i fiskeribranschen

Klimatförändring, motvilliga politiker och manligt förtryck är bara några av de problem som Dorcas Malogho kämpar med varje dag. Men det går framåt, tycker hon.

Konstgjorda rev ska rädda torsken

Det var en gång en kock, en guide och en fiskare som slog sig samman för att försöka rädda torsken i Hanöbukten. De tog Sveriges Natur med sig när 15 konstgjorda rev sjösattes.

9 av 10 fiskbestånd överfiskade globalt

Större delen av alla kommersiella fiskbestånd i världen är överfiskade, Östersjöströmming får rött ljus och norsk torsk hotas av höga fiskeuttag. Det är några av slutsatserna i Världsnaturfonden WWF:s fiskguide för 2023.

Lär känna gäddorna i vassen

Med våren börjar gäddleken, sen kläcks ynglen som äter allt större fiskar i takt med att de växer. Följ utvecklingen i en sjö med mycket vass eller från en båt som sakta glider fram.

Storskalig trålning innanför trålgränsen

Trålning tillåts i nästan hälften av området innanför Sveriges trålgräns. 2021 skedde 90 procent av fångsterna innanför Östersjöns trålgräns med just trål. Det visar en ny rapport från Naturskyddsföreningen.

Årets tio mest lästa artiklar

Kärnkraftsanalys, skogsgranskning, framgång för hotade djur och mycket mer. Sveriges Natur listar årets mest lästa reportage 2022.

Mysteriet i Rigabukten

Larmen duggar tätt om hur fisket kollapsar längs våra kuster. Utom på en plats. Sveriges Natur tog fiskebåten ut i Rigabukten där sillbeståndet ökat de senaste åren.

Kollaps för torsken i Östersjön

Östersjötorsken har minskat så dramatiskt att det är osäkert om den kan återhämta sig. När fisketrålarna inte längre kan fiska torsk satsar de på plattfisk istället, enligt en ny rapport från organisationen Fiskesekretariatet.

Azorerna: från valjakt till hållbarhet

För 35 år sedan dödade man valar på Azorerna. Nu har den portugisiska ögruppen i Atlanten blivit världens första arkipelag att certifieras som hållbar turistdestination. En fjärdedel av öarnas yta utgörs av skyddade naturområden.