Trålgränsen gjordes om – ansvariga skyller på EU

Varken lantbruksministern eller Havs- och vattenmyndigheten tycks villiga att ta ansvar för att trålgränsen i Kattegatt har flyttats in i stället för ut. På Länsstyrelsen i Halland har man väntat i fem år på att något ska hända och nu reagerar Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet.

Fiskare i Senegal drabbas hårt av EU:s trålfiske

Tidigare varningar om att europeiska trålare fiskar ut haven utanför den afrikanska västkusten har inte hörsammats. I Senegal varnar man för konsekvenserna, som dyrare lokal fisk, ökad arbetslöshet och större migration till EU.

Ändring av trålgräns gynnade danska fiskare

I januari 2004 fick Sverige en ny trålgräns i Kattegatt. Tanken var att öka skyddet och begränsa den trålning som var är tillåten innanför gränsen. I stället kom danska trålare närmare kusten och fiskebestånden fick mindre skydd.

”Inga problem med trålgränsen i Kattegatt”

Enligt Havs- och vattenmyndigheten finns det i Kattegatt inga problem med trålgränsen. Eftersom den är koordinatsatt är det lätt att veta var den går, säger Inger Dahlgren, chef för myndighetens fiskeregleringsenhet, men hon kan inte svara på hur det kommer sig att den flyttades in, i stället för ut, 2004.

Trålgränsen i Kattegatt ligger för nära kusten

Avslöjande När trålgränsen i Kattegatt skulle flyttas ut 2004 för att skydda hotade fiskebestånd flyttades den i stället in. Det visar sjökort och underlag som Sveriges Natur tagit del av. På Havs- och vattenmyndigheten kan ingen svara på hur det kunde bli så.

”EU behöver en ansvarsfull miljöpolitik”

Debatt EU behöver en miljöpolitik som tar ansvar och gör skillnad i människors vardag. Inte den slags politik som drivs av kristdemokrater, moderater och sverigedemokrater, skriver EU-parlamentariker Heléne Fritzson (S), inför EU-valet.

Snabbspår för EU:s fiskepolitik röstas ner

EU-kommissionen har gjort en helomvändning i fiskepolitiken. Från att ha föreslagit fiskestopp i Östersjön vill de luckra upp skyddet mot överfiske. Ett förslag som möts av kritik av parlamentariker såväl som miljörörelsen.

Kan bli möjligt att fortsätta fiska ål

Trots att ålen är akut hotad öppnar regeringen nu för att stoppa utfasningen av ålfisket i Sverige. Havs- och vattenmyndigheten har fått i uppdrag att bland annat utreda möjligheterna till överlåtelse av ålfisketillstånd.

Hon kämpar för rättvisa i fiskeribranschen

Klimatförändring, motvilliga politiker och manligt förtryck är bara några av de problem som Dorcas Malogho kämpar med varje dag. Men det går framåt, tycker hon.

Konstgjorda rev ska rädda torsken

Det var en gång en kock, en guide och en fiskare som slog sig samman för att försöka rädda torsken i Hanöbukten. De tog Sveriges Natur med sig när 15 konstgjorda rev sjösattes.