Stort stöd för ökat skydd av haven i Sverige

I princip alla svenskar vill öka skyddet av våra hav och stoppa överfisket, enligt en ny  opinionsundersökning om skydd av havet och fiskereglering i EU. Åtta av tio svenskar anser att politikerna bör prioritera biologisk mångfald i haven mer.

Danmark och Sverige tolkar fiskeavtal i Kattegatt olika

När den svenska Havs- och vattenmyndigheten mäter ut trålgränsen i Kattegatt utgår den från en okänd kustlinje, tolkad från ett avtal med Danmark 1932. Nu visar det sig att den danska Fiskeristyrelsen tolkar avtalet helt annorlunda.

Kampen för att rädda tumlaren

Ny teknik gör det lättare att förstå och skydda den hemlighetsfulla tumlaren, den enda valen i svenska vatten. Men det är bråttom. I Östersjön balanserar den på utrotningsgränsen och ny forskning visar på snabba nedgångar även längs västkusten.

Trålgränsen i Östersjön flyttas ut till 12 sjömil

Regeringen vill flytta ut trålgränsen i Östersjön från fyra till tolv sjömil utanför kusten, helt förbjuda bottentrålning i marina skyddade områden och öka jakt på säl och skarv. Naturskyddsföreningen är försiktigt positiva.

Trålgränsen gjordes om – ansvariga skyller på EU

Varken lantbruksministern eller Havs- och vattenmyndigheten tycks villiga att ta ansvar för att trålgränsen i Kattegatt har flyttats in i stället för ut. På Länsstyrelsen i Halland har man väntat i fem år på att något ska hända och nu reagerar Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet.

Fiskare i Senegal drabbas hårt av EU:s trålfiske

Tidigare varningar om att europeiska trålare fiskar ut haven utanför den afrikanska västkusten har inte hörsammats. I Senegal varnar man för konsekvenserna, som dyrare lokal fisk, ökad arbetslöshet och större migration till EU.

Ändring av trålgräns gynnade danska fiskare

I januari 2004 fick Sverige en ny trålgräns i Kattegatt. Tanken var att öka skyddet och begränsa den trålning som var är tillåten innanför gränsen. I stället kom danska trålare närmare kusten och fiskebestånden fick mindre skydd.

”Inga problem med trålgränsen i Kattegatt”

Enligt Havs- och vattenmyndigheten finns det i Kattegatt inga problem med trålgränsen. Eftersom den är koordinatsatt är det lätt att veta var den går, säger Inger Dahlgren, chef för myndighetens fiskeregleringsenhet, men hon kan inte svara på hur det kommer sig att den flyttades in, i stället för ut, 2004.

Trålgränsen i Kattegatt ligger för nära kusten

Avslöjande När trålgränsen i Kattegatt skulle flyttas ut 2004 för att skydda hotade fiskebestånd flyttades den i stället in. Det visar sjökort och underlag som Sveriges Natur tagit del av. På Havs- och vattenmyndigheten kan ingen svara på hur det kunde bli så.