Ämne: arter
Naturreportage från året som gått
Här är årets vackraste naturskildringar och bildreportage från Sveriges Natur.
De åker snålskjuts på andras rötter
Ordet parasit leder tankarna till fästingar och andra sjaskiga typer, men även bland de ljuvaste rosableka skönheter kan det dölja sig en utsugare. Många växter har hittat sätt att tjuvkoppla systemet och sno sitt levebröd från andra.
Majoritet vill halvera vargbeståndet
Fem av åtta riksdagspartier vill att Sveriges vargbestånd ska minska. Men det går inte att förena med en livskraftig stam, enligt 17 rovsdjursforskare som undertecknat ett brev till tidskriften Science.
Rekordår för hotad vitryggig hackspett
Just nu flyger minst 60 vitryggiga hackspettar i Sverige och elva häckningar har bekräftats. Dessutom har Naturskyddsföreningens första avelsanläggning i egen regi fått en flygande start med minst en kull ungar.
EU-dom underkänner svenskt artskydd
En ny EU-dom underkänner Sveriges tillämpning av artskyddet, vilket kommer att påverka skogsbruk och exploateringar framöver. Artinventeringarna som låg till grund för beslutet gjordes av tre ideella föreningar, bland dem den lokala Naturskyddsföreningen i Härryda.
Elizabeth Kolbert: ”Jag är bra på att oroa mig”
Den som inte är pessimist vet för lite om verkligheten enligt Elizabeth Kolbert. Hon är författaren som följt vetenskapsmän jorden runt för att kunna sprida kunskap.
Elva procent fler arter på nya rödlistan
Trenden är fortsatt negativ för Sveriges biologiska mångfald. Antalet rödlistade arter har ökat med elva procent på fem år. Orsaken är framför allt skogsavverkning och igenväxning. Men det finns också arter det går bättre för, till exempel havsörnen.
Sverige har fått en ny biart – så upptäcktes träkägelbiet
Ingen vet riktigt hur det gick till, men plötsligt dök det upp. Det lilla träkägelbiet, som hittades vid Råstasjön under en inventering i Solna och som är en ny art för Sverige.
Fler fjällrävar trots varmare fjäll
Att klara extrem kyla är inte till någon större hjälp när fjällen blir varmare. Men trots hoten mot fjällrävarna, inte minst från den närmaste släktingen rödräven, blir de nu fler tack vare smarta stödinsatser. Guidade turer är en del av arbetet.