Annons
Vattenfall köper kritiserad stenkol i Colombia

Vattenfall köper kritiserad stenkol i Colombia

Statliga Vattenfall köper stenkol från Colombia, trots att brytningen orsakar både miljöproblem och brott mot mänskliga rättigheter. Fackföreningsledare och småbönder förföljs och sedan fredsavtalet förra året har antalet mord kopplade till gruvbrytningen ökat kraftigt. Organisationer vädjar till Vattenfall att i alla fall tillfälligt stoppa importen.

Sedan millennieskiftet har Vattenfall importerat stenkol från Césarregionen i Colombia. Kolbrytningen i området är kontroversiell: den har haft stora miljökonsekvenser och människor har fördrivits, förföljts och mördats.

De paramilitära grupperna uppges agera i gruvornas intresse. Under en tioårsperiod (1996-2006) mördades 3100 människor och 55000 fördrevs från sina hem.

Våldet fortsätter

Våldet fortsätter också idag. Sveriges Natur har besökt regionen och träffat människor som vittnar om förföljelser. Terrorn har ökat det senaste året och miliser sprider flygblad med dödslistor.

– Varför vi ser våld? Landet blir billigare att köpa och löner hålls nere. Fackföreningsledare som kräver bättre villkor hotas, säger Rodrigo Rojas, på organisationen PAX som länge kritiserat Vattenfalls affärer.

Avhoppade paramilitärer vittnar om hur de finansierats av gruvföretagen Drummond och Prodeco, företagen själva förnekar allt samröre.

Flera stora europeiska energibolag har slutat köpa kol från César, bland dem italienska Enel och danska Dong. Vattenfall importerar 20% av sitt stenkol härifrån, cirka 1,5 miljoner ton årligen och har idag inga planer på att upphöra.

– Vi tror att det är bättre att vi stannar kvar och försöker påverka situationen på plats i rätt riktning, säger Vattenfalls hållbarhetschef Annika Ramsköld.

Vattenfall vill inte koppla våldet till stenkolsutvinningen och ställer inga omedelbara krav på kompensation från gruvbolagen till de som blivit offer för våldet.

PAX menar att Vattenfall måste använda ekonomiska påtryckningar.

– De borde kanske göra ett tillfälligt importstopp. Att prata utan att handla gör ingen skillnad, säger Joris van de Sandt, programchef i Latinamerika.

Morden sker systematiskt

Den colombianska ombudsmannen har publicerat en rapport som visar att morden sker systematiskt.

– Tidigare hävdades att det var slumpmässigt, men i nästan alla fall är de dödade antingen aktivister eller ägare till land som är intressant för gruvföretagen eller palmoljeproducenterna, säger en medarbetare som vill vara anonym på grund av hotbilden.

Det senaste året har morden ökat i antal och flera är direkt kopplade till gruvorna.

Ett exempel är den tidigare fackföreningsledaren Aldemar Parra Garcia som sköts ihjäl i januari, direkt utanför företaget Drummonds grind.

En annan fackföreningsledare, Gustavo Benjumea berättar för Sveriges Natur hur han hotades i januari, i form av ett flygblad där hans namn var ett av fyra på en dödslista.

– Gruvföretagen för utvecklingen i César bakåt. Vi drabbas av fattigdom, krig och död på grund av dem. De måste ställas till svars, säger Gustavo Benjumea.

Ett längre reportage från Colombia kommer i nästa nummer av Sveriges Natur.

LÄS MER: Stora utsläpp från Vattenfall brunkol

LÄS MER: Vattenfalls brunkol bidrar till försurning

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X