Annons
Uppåt för elbilar i världen

Tesla, världens tredje mest beundrade varumärke.

Uppåt för elbilar i världen

En procent av världens bilflotta är nu eldriven, och antalet elbilar ökar snabbt. Batterierna blir också snabbt billigare och effektivare. Skattelättnader för elbilar ger resultat. Norge har störst andel nya elbilar av alla men har också kraftiga skatterabatter för dessa.

Kurvor pekar starkt uppåt för elbilarna. I slutet av förra året fanns 1,26 miljoner elbilar (batterielbilar och laddhybrider) i trafik globalt. Detta enligt en ny rapport från IEA, det internationella energiorganet. Elbilarna utgör nu ungefär en procent av världens totala bilpark.

2015 var det första året med mer än en miljon elbilar i trafik. Den starkaste tillväxten av elbilsmarknaden sker i Kina, där över 200 000 elbilar såldes förra året. Därefter kom USA med drygt 100 000 sålda elbilar. Totalt i världen såldes 570 000 elbilar, 70 procent fler än året innan. I sju länder har elbilarna nu nått över en procent av nybilsförsäljningen. Dessa länder är Norge, Nederländerna, Danmark, Frankrike, Sverige, Kina och Storbritannien.

elbilsflottan

Norge ledande

Tack vare generösa subventioner utgjorde elbilar och laddhybrider 23 procent av de nya bilarna i Norge och tio procent i Nederländerna. De norska elbilsägarna slipper registreringsskatt (drygt 100 000 norska kronor) och moms, slipper väg- och färjeavgifter samt får åka i busskörfälten. Även om bilarna är dyrare i inköp så är det billigare att köra elbil, i snitt för Europa är milkostnaden en femtedel av bensinbilens.

Elbilarnas batterier blir också allt billigare och effektivare. Det gör att bilarna blir billigare att producera och att bilens räckvidd per laddning ökar. Livslängden hos batterierna ökar, vilket också ökar andrahandsvärdet hos bilarna. Batterikostnaden har minskat med 73 procent sedan 2008, samtidigt som energitätheten ökat med 400 procent. Ledande batteri- och elbilstillverkaren Tesla räknar med att nå under den magiska kostnadsgränsen 100 dollar per kilowattimme redan år 2020. Vid den nivån antas elbilar bli direkt konkurrenskraftiga med bensinbilar, utan subventioner.

batterikostnad

IEA räknar med att det kommer att finnas kring 20 miljoner elbilar 2020 (3 procent av bilflottan) och kanske 140 miljoner till 2030, motsvarande 7-10 procent av den totala bilflottan.

Elcyklar och elmopeder är mycket vanliga i Kinas städer.
Elcyklar och elmopeder är mycket vanliga i Kinas städer.

200 miljoner elmopeder

Nu finns också 200 miljoner elmopeder och liknande i trafik runt om i världen, och kring 40 miljoner nya väntas tillkomma i år. Även här leder Kina stort. De flesta större kinesiska städer har förbjudit fossildrivna motorcyklar, vilket lett till en boom i försäljningen av tvåhjuliga elfordon av olika slag.

Även när det gäller elcyklar leder Kina stort, även om det inte finns någon global statistik för dessa. Cykelbanorna i de kinesiska megastäderna är fulla av tyst framsusande elcyklar, som glider fram förbi de stillastående bilköerna.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X