Annons
Unikt galleri vill visa naturfoto
Utställning

Unikt galleri vill visa naturfoto

Lilla Hallstahammar har fått Nordens första exklusiva naturfotogalleri. Kanske är Naturfotografiska till och med ensamt i sitt slag i Europa.

— Det är nog unikt med ett renodlat galleri för naturfoto i den här storleksklassen, säger initiativtagaren och curatorn Anders Geidemark.

Han är själv känd naturfotograf och har jobbat för att få kommunen att satsa på ett galleri i 18 år. I samband med satsningen på ett nytt kulturhus med bland annat bibliotek blev drömmen verklighet.

Galleriet har en yta på 200 kvadratmeter och rullbara mellanväggar som ger flexibilitet för stora utställningar. En liten naturfotobokhandel och utrymmen för bildvisningar, utbildning och föredrag finns strax utanför utställningslokalen.

— Tanken är att sätta Hallstahammar på kartan som naturfotografiets stad. Här finns mycket fin natur och många naturfotografer.

Utställarna kan komma från hela världen. Som ordförande i föreningen Naturfotograferna och svensk redaktör för tidningen Natur & Foto har Anders Geidemark bra kontaktnät och planerar fyra-sex utställningar per år.

Först ut är Naturfotografernas jubileumsutställning (det är 50 år sedan bildandet). 85 medlemmar ställer ut varsin bild. På invigningsdagen i slutet av november kom 1 200 besökare för att se bilderna.

— Stilar och uttryck speglar hur brett naturfoto är som företeelse. Allt från abstrakt konstfoto till artdokumentation.

Utställningen hänger till den 3 mars, sedan fortsätter den till Abecita konstmuseum i Borås. Kommande utställningar är inte klara i skrivande stund, men det kända naturfotoparet Erlend och Orsolya Haarberg kommer att ställa ut bilder från Laponia i höst. Tematiska utställningar inom exempelvis miljöområdet finns också på agendan.

Anders Geidemark själv har jobbat professionellt som naturfotograf, skribent och ledare för naturfotoresor i 28 år. Just nu håller han på med en bok om kulturlandskapet i Mälardalen.

Här kan du läsa mer om utställningen. 

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X