Annons
Tranorna tar över – nu måste de skrämmas bort

Nästan varje vår kan vi läsa om nya tranrekord. Nu har länsstyrelserna börjat anställa särskilda skrämselkonsulenter. FOTO: Getty Images

Tranorna tar över – nu måste de skrämmas bort

Tranor och gäss är vårens älskade budbärare. De är också vinnare i ett nytt jordbrukslandskap och breder ut sig alltmer, på såväl lantbrukares som andra fåglars bekostnad.

Nästan varje vår kan vi läsa i tidningarna om nya tranrekord. Grågässen har mer än tiodubblats på 30 år och tranorna har ökat ännu snabbare. Många av jordbrukslandskapets fåglar minskar men nästan alla våra stora fåglar som gäss, svanar och tranor har ökat kraftigt. De njuter av varmare vintrar, mindre jakt och ett intensivare jordbruk.

Fram till 1980-talet flyttade nästan alla gäss söderut i Europa om vintern, men för varje år stannar fler och fler i Sverige. Varmare klimat, teknikutveckling och EU-stöd har gjort att bönderna oftare sår på hösten och lämnar fler av åkrarna oplöjda, så gässen kan hitta mat under hela året.

Förra året betalade Naturvårdsverket ut drygt tio miljoner kronor till lantbrukare för att förebygga eller åtgärda skador orsakade av gäss och tranor.

− Gässen väljer hellre välgödslade åkrar än sina naturliga betesmarker som strandängar, sägerJohan Månsson, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet och Viltskadecenter.

Skrämselkonsulenter

De flesta av södra Sveriges länsstyrelser har numera anställda skrämselkonsulenter som ansvarar för att skrämma bort gäss och tranor från åkrarna, med alltifrån raketer till skrikande dockor.

Nu ska Johan Månsson tillsammans med kollegor på SLU och Högskolan Kristianstad titta närmare på gässens expansion och försöka hitta sätt att minska konflikterna.

− Så länge de här arterna fortsätter att öka kommer de att göra av med mer och mer av Naturvårdsverkets pengar för varje år. Pengar som hade kunnat satsas på arter som minskar i samma landskap, som storspov och tofsvipa.

I de stora fågelsjöarna börjar gässen bli ett naturvårdsproblem eftersom de betar intensivt på vassar och strandängar. Fler och fler rapporterar också om hur tranorna rövar vadarungar.

LÄS MER: Miljoner fåglar dödas illegalt varje år

LÄS MER: Rovfåglar verkar sprida bränder medvetet

Läs mer om fåglar

Spelen – fåglarnas vårliga våldsamma kärleksdans
30 procent av häckande fåglar på nya rödlistan
Boklig skådning passar halvlat nattuggla
Artikeln publicerades i
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på Twitter
Annons