Annons
Träbyggandet på frammarsch i Sverige

Växjö har gått före som träbyggarstad. Foto: Carl-Axel Fall

Träbyggandet på frammarsch i Sverige

Framtidens stad byggs allt mer av trä. I dag är cirka tio procent av flerbostadshusen i trä och Susanne Rudenstam, vd på Sveriges träbyggnadskansli, är mycket hoppfull om utvecklingen:

– Träbyggandet kan nå en andel på 20 procent redan 2020, säger hon.

Att byta ut betongen mot trä i byggandet ger en mycket stor miljövinst. Klimatpåverkan från ett hus byggt i betong är dubbelt som stor som från ett hus av trä, enligt en ny studie från Kungliga Tekniska högskolan och IVL.

Trä är en förnybar råvara och då 80 procent av klimatpåverkan från ett hus kommer från själva bygget blir materialvalet en tung miljöfaktor. Detta är en relativt ny sanning i byggbranschen.

Dagens stora efterfrågan på bostäder har stimulerat utvecklingen mot en mer rationell byggprocess och träbyggandet som utförs allt mer som moduler byggda i fabrik visar vägen. Pressade byggkostnader och kortare byggtider på plats är några av fördelarna.

Ett företag som satsar stort är Lindbäcks Bygg. Företaget bygger nu en rekordstor husfabrik i Piteå hamn. När den är i drift kommer fabriken kunna producera cirka 100 000 kvadratmeter bostadsyta per år, en fördubbling mot dagens produktion. En handfull andra svenska företag bygger också i trä i fabrik.

Några städer har profilerat sig som träbyggare, Växjö ligger sannolikt i främsta ledet då man byggt nästan alla ny bostäder i trästommar sedan länge. I Stockholm har träbyggandet hittills inte prioriterats, men nu kommer en rad projekt. Ett drivs av de allmännyttiga bolagen som gått samman i ett projekt för billiga hyresrätter som kallas Stockholmshusen. En del av dem ska byggas på fabriken i Piteå.

De husen kommer att kunna stoltsera som miljömässiga föredömen.

Bostadsminister Peter Eriksson är mycket positiv till träbyggnadstrenden. Han ser att Sverige har alla förutsättningar att ligga i framkant för träbyggande.

– Från regeringens sida vill vi driva frågan om hållbart byggande. Framför allt har kommunerna genom sitt ansvar i planfrågor möjlighet att styra mot ett ökande byggande i trä, säger Peter Eriksson i Statskoll.se.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på Twitter