Therése Lindgren vill förändra med ny bok

Therése Lindgren vill bidra till förändring. Foto: Gabriel Liljevall

Kultur

Therése Lindgren vill förändra med ny bok

En gnagande klimatångest hos influencern Therése Lindgren ledde till en vilja att förändra hur hon lever sitt liv. Nu har hon tillsammans med Naturskyddsföreningen skrivit boken ”Viktigt på riktigt” om sin resa mot ett mer hållbart leverne, för att inspirera andra att haka på.

– Boken handlar om min strävan efter ett mer hållbart liv och bygger på mina tankar och vardagsgrubblerier om hur man som människa kan tackla vardagen med tanke på att vi befinner oss i en klimatkris. I boken ger jag tips utifrån hur jag gjort för att minska mitt fotavtryck.    

Vilka faktorer bidrog till din vilja att leva ett mer hållbart liv? 

– Jag hade haft en gnagande klimatångest ett tag som fick mig att vilja göra förändringar. Ganska snabbt upptäckte jag också att det gjorde väldigt mycket för min inre frid att ta ansvar och visa större respekt för vår planet och de varelser som lever här. 

Naturskyddsföreningens årsbok 2023 ”Viktigt på riktigt: Min resa mot att leva mer hållbart” är skriven av Therése Lindgren. Boken ges ut i november.

Finns det saker som du fortfarande vill förbättra?

– Det finns massor med saker som jag vill utveckla. Resan mot en hållbar livsstil kommer förmodligen att pågå för resten av mitt liv. Några saker som jag just nu känner att jag vill förbättra är att bli bättre på att odla egen mat och att fortsätta välja andra hand i första hand. 

Vad var mest utmanande med att ställa om?

– Det är alltid mentalt utmanande att bryta vanor och skapa nya. Jag tycker att det blir enklare om man fokuserar på att många av våra mönster är just mönster, och egentligen inte något som betyder särskilt mycket för oss. Det gäller att undvika att se på hållbara alternativ, till exempel växtbaserad mat, som avvikelser, och istället låta det bli det nya normala.  

Dina bästa tips till den som vill leva mer hållbart?  

– Ett enkelt tips är att vara rädd om avloppet och att inte kasta varken läkemedel eller andra kemikalier där. Sätt upp en “Reklam nej tack”-skylt för att undvika direktreklam. Reparera mera! Saker går ofta att laga. Försök äta så mycket vegetariskt och veganskt som möjligt. Undvik stora rea-dagar som Black friday – oftast leder konsumtionshögtider till spontanköp av prylar vi inte behöver. 

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X