Annons
Svensken köper över 15 kilo textilier per år

Textilindustrin står för en tiondel av världens utsläpp. Bild: Getty Images

Svensken köper över 15 kilo textilier per år

Sedan år 2000 har konsumtionen av kläder och hemtextilier ökat med 40 procent. Svenskarna köper över 15,2 kilo textil per person och år.

Vi shoppar som aldrig förr. Det visar ny statistik från Naturvårdsverket över nettoimporten för textilier. För första gången någonsin handlar svenskarna över 15 kilo nya textilier per person och år. Vid millennieskiftet låg samma siffra på 10,7 kilo per person och år.

Ökningen har varit konstant, med undantag för pandemiåren.

– Trenden fortsätter uppåt. Förra året konsumerade vi 15,2 kilo per person och år, säger Yvonne Augustsson, textilexpert på Naturvårdsverket till Ekot.

Stor miljöbov

Naturvårdsverket varnar för att det här är en bekymmersam utveckling. Modeindustrin uppskattas stå för cirka tio procent av global klimatpåverkan.

Svenskarnas textilinköp orsakar fyra miljoner ton utsläpp mätt i koldioxidekvivalenter. Tillverkningen är ofta extremt vattenkrävande och orsakar dessutom lokal miljöförstöring på grund av de giftiga kemikalier som används.

Majoriteten av ett plaggs klimatpåverkan sker i tillverkningen, inte i materialproduktionen. Därför räcker det inte att byta ut materialet mot ett annat.

När Sveriges Natur granskade modeindustrins hållbarhetsmärkningar blev det tydligt att djungeln av miljömärkta kläder ger en falsk trygghet för konsumenten. Det bästa är att köpa så lite som möjligt.

I EU:s nya textilstrategi pekas snabbmodet – fast fashion – ut som något som behöver fasas ut. Snabbmodeindustrin, som kännetecknas av dussintals nya kollektioner om året och stor volymförsäljning, är idag värd över en miljard amerikanska dollar. Branschen väntas växa ännu mer kommande år.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X