Stark lobby i USA vill fortsätta köpa ryskt uran

Uran är viktigt för Rysslands ekonomi. Foto: Getty Images

Stark lobby i USA vill fortsätta köpa ryskt uran

Samtidigt som röster höjs för att bojkotta rysk olja och gas pågår en stark lobbyverksamhet i bland annat USA för att fortsätta köpa ryskt uran. För Ryssland har kärnkraftsbranschen och exporten av uran en stor ekonomisk och politisk betydelse.

Från flera håll i världen höjs röster höjs för att bojkotta rysk olja och gas. USA har redan beslutat om att införa ett importförbud mot rysk olja, flytande naturgas och kol, vilket bland annat Omni rapporterat om. 

Ingen bojkott från rysk uran

Samtidigt pågår en stark lobbyverksamhet i bland annat USA för att fortsätta köpa ryskt uran. För Ryssland har exporten av uran en enorm ekonomisk betydelse.

Den amerikanska kärnkraftindustrin, däribland Nuclear Energy Institute lobbar gentemot Vita Huset för att kunna fortsätta köpa ryskt uran. Tillsammans med Kazakstan och Uzbekistan producerar Ryssland mer än hälften av världens uran, och även hälften av USA:s uran, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Världens största uranproducent är Kazakstan där rysk militär tidigare i år bistod diktaturen att slå ner folkliga protester mot regimen. Andra uranproducenter är Kanada, Australien och Sydafrika, men där är uranet långt dyrare än i Ryssland med grannländer.

Billigare med uran från Ryssland

Enligt Reuters är det just priset som gör att USA:s kärnkraftindustri gärna behåller importen från Ryssland, trots landets invasion av Ukraina, och allt fler höjda röster om bojkott av till exempel rysk olja och gas.

För Ryssland är kärnkraftsbranschen av stor ekonomisk och politisk betydelse. Det statliga kärnkrafts- och kärnvapenföretaget Rosatom bygger för närvarade kärnkraftverk i Belarus, Kina, Indien, Iran, Bangladesh och Turkiet.

Rosatoms orderstock uppges vara värd 250 miljarder US dollar. Företaget är också ledande inom uran, anrikning av uran och tillverkning av bränsle.

Kort efter den ryska invasionen den 24 februari i år avbröt Svenska Vattenfall sitt bränslesamarbete med ryska AVEL, som är ett dotterföretag till det Rosatom. Andra företag i kärnkraftsbranschen har inte följt efter.

Finska Fortum och dess delägda dotterbolag Uniper, som äger Oskarshamn 3, har inte meddelat några åtgärder annat än att sluta investera i nya kraftverk i Ryssland. Tillsammans äger Fortum och Uniper 12 stora kraftverk, främst gas, och har 7 000 anställda, i Ryssland och befinner sig därför i en utsatt situation.

Sedan invasionen har Uniper förlorat mer än halva sitt aktievärde, och Fortum som äger merparten av Uniper är nästan lika illa drabbat, mest som en följd av att gasledningen Nordstream 2 är stoppad. Uniper har i sin tur ett dotterbolag i Ryssland, och för att Fortum skulle få köpa in sig i Uniper var man tvungen att få Vladimir Putins personliga välsignelse.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X