SD avgör palmoljestriden

SD avgör palmoljestriden

Sverigedemokraterna kommer att rösta ja till att skjuta upp omklassificeringen av palmoljeprodukten PFAD. Det innebär att förslaget får majoritet i riksdagen och att beslutet som skulle sätta stopp för inblandning av den omstridda ingrediensen i biodiesel skjuts upp ett år.

Skribent Malin Crona

PFAD är en produkt som uppstår vid tillverkning av palmolja. I dag används PFAD i nästan all biodiesel som säljs på den svenska marknaden och eftersom den hittills klassificerats som avfall är den billig att använda.

Men PFAD är problematiskt och omstritt. Många gånger leder produktionen till skövling av regnskogar och att lokalbefolkningen kränks. I vissa fall kan palmoljeproduktion till och med leda till högre koldioxidutsläpp än fossila bränslen.
Sveriges Natur avslöjade i ett prisbelönt reportage förra året att PFAD många gånger är svårare att spåra än palmolja, just för att det klassificeras som avfall.

Nu vill regeringen sätta stopp för inblandning av PFAD som inte går att spåra till ursprungskällan.

Norge har redan omklassificerat PFAD och den svenska regeringen har lagt fram ett förslag som skulle gå samma väg.

Oljeindustrin har försökt påverka

Men Sveriges Natur har tidigare berättat om att starka krafter från oljeindustrin, bland annat det finska bolaget Neste, i Sverige representerat av PR-byrån Westander, försökt påverka politikerna att ändra sig. Regeringen har inte backat, men för ett par veckor sedan lämnade Alliansen in en motion till riksdagen som ställer sig bakom bland andra Nestes krav.

Och nu säger Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet, att partiet kommer att stödja förslaget i Alliansens motion, vilket innebär att det får majoritet i riksdagen.

– Vi är för reduktionsplikten, men vill inte att den genomförs på just det här sättet. Det blir ett problem när man har skattebefrielse på vissa biodrivmedel, marknaden hänger inte med.

– Det är sannolikt att det blir en brist på bränsle och det kommer att driva upp priserna. De vi har pratat med tror på en prishöjning på upp till en krona på dieseln. Problemen blir ännu större om man skulle gå in och ta bort PFAD.

Han säger att partiet har uppvaktats av företrädare från industrin, både de som vill ha kvar PFAD i biodiesel och de som vill att den ska bort.

– Vi har tagit del av alla argument.

EU-direktiv

Men varken Alliansen eller Sverigedemokraterna kommer att rösta nej till hela propositionen som sådan, som handlar om hur Sverige ska ställa om till biodrivmedel.

– I grunden följer det här ett EU-direktiv som vi inte har så mycket påverkan på.

Däremot ställer sig SD inte bakom den del i Alliansens motion som ”ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av hållbara biodrivmedel för att uppnå målet om att minska utsläppen från transportsektorn med 70 procent och tillkännager detta för regeringen”.

– Vi tycker att det här handlar om att gynna vissa branscher snarare än att man vill minska utsläppen, säger Martin Kinnunen.

Den 8 november ska förslaget diskuteras och beslutas i riksdagen.

Sveriges Natur granskar palmoljan

Palmolja – snart på en mack nära dig

HVO-diesel utan palmolja på väg att ta slut

Regeringen kan stoppa palmolja i biodiesel

De hjälper bolaget som slåss för palmoljeprodukt

Alliansen försöker skjuta upp stopp för palmoljeprodukt i biodiesel

Skribent Malin Crona
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X