Annons
Hälften biobränsle i tanken före år 2030

Klimatminister Isabella Lövin, MP, presenterade i dag ett förslag som innebär att hälften av allt bränsle ska vara biobränsle år 20130.

Hälften biobränsle i tanken före år 2030

Regeringen inför en reduktionsplikt för biodrivmedel. De som säljer bränsle ska bli tvungna att blanda in biobränslen. Samtidigt ses reglerna för inblandning av palmoljerester i biodrivmedel över.


Fram till 2030 ska inblandningen av biodrivmedel vara 50 procent i bensin och dieselbränsle enligt regeringens förslag som presenterades i dag. Detta ska minska utsläppen från trafiken med 40 procent.

Reduktionsplikten innebär att bränsledistributörer blir skyldiga att blanda in biodrivmedel för att minska utsläppen av växthusgaser.

Alla biodrivmedel som används i reduktionsplikten ska uppfylla hållbarhetskriterier som Energimyndigheten har tillsyn över. Det kan innebära slutet för de palmoljerester i biodrivmedel som Sveriges Natur tidigare har skrivit om.

– Regeringen tar diskussionen om restprodukter från palmoljeproduktion på mycket stort allvar, därför ses reglerna över säger klimatminister Isabella Lövin. Vi i är säkra på att reglerna för palmoljerester kommer att kunna ändras innan reduktionsplikten träder i kraft.

Enligt finansminister Magdalena Andersson kommer förslaget inte göra att det blir dyrare att köra bil.

– Man kommer att kunna köra grönare utan att behöva tänka på det, kör man höginblandat blir det billigare, säger Magdalena Andersson.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X