Annons
Romina Pourmokhtari blir ny miljö- och klimatminister

Sveriges nya miljö- och klimatminister. Foto: Hamid Ershad Sarabi (CC-4.0)

Romina Pourmokhtari blir ny miljö- och klimatminister

Ebba Busch (KD) och Romina Pourmokhtari (L) får ansvaret för miljö, klimat och energi i den nya regeringen. Samtidigt ersätts Miljödepartementet med ett Klimat- och näringslivsdepartement.

Idag presenterade statsminister Ulf Kristersson (M) vilka som blir statsråd i hans nya regering. Klimat och miljö får inget eget departement, utan slås ihop med näringsliv. Chef för nya Klimat- och näringslivsdepartementet blir Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Hon utses också till energi- och näringsminister. Till klimat- och energiminister utses Romina Pourmokhtari (L).

Romina Pourmokhtari är avgående ordförande för Liberala Ungdomsförbundet och nyvald riksdagsledamot. Med sina 26 år blir hon Sveriges yngsta minister någonsin.

LÄS MER: Röster om nya miljöministern: ”Höga förväntningar”

Förra veckan presenterade M, KD och L, samt stödpartiet SD, ett program för den kommande mandatperioden. På miljö- och energifronten har partierna enats om bland annat minskat bistånd, sänkta drivmedelspriser, pausad översyn av vattenkraften och utbyggnad av ny kärnkraft.

Programmet, det så kallade Tidöavtalet, har fått hård kritik från både miljöorganisationer, företag och experter för att försvåra klimatarbetet. Klimatpolitiska rådet och Naturvårdsverket konstaterar att Sverige kan komma att missa klimatmålen med den nya politiken, inte minst målet om att minska transportsektorns utsläpp till 2030. Regeringspartierna och SD svarar på kritiken med att Sveriges klimatmål står kvar och att transportsektorns utsläpp ska ske genom elektrifiering.

Innan regeringsförhandlingarna var klara gick företrädare för åtta miljöorganisationer ut i en debattartikel där L uppmanades att ”hålla linjen” gentemot samarbetspartierna i miljö- och klimatpolitiken. I flera granskningar har L fått avsevärt bättre betyg än M, SD och KD. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris parti sa ja till 16 av 18 förslag från Naturskyddsföreningen inför kommande mandatperiod. Ebba Buschs KD svarade bara ja till 5 av 22 förslag.

Bild: Hamid Ershad Sarabi (beskuren). 

Rättelse: I en tidigare version av texten var ministerns namn felstavat.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X