Ringhals 1 har stängt – oklart om den startar

Ringhals kärnkraftverk. FOTO: Malin Arnesson

Ringhals 1 har stängt – oklart om den startar

Ringhals 1 står stilla ett halvår, och återstartar troligen inte alls innan den stängs för gott vid nyår. 

Ringhals 1 är sedan den 15 mars avställd för revision, det vill säga årligt bränslebyte plus diverse underhåll av reaktorn. Den skulle återstartats för en sista driftssäsong från mitten av april till årets slut. 

Men Vattenfall, som driver reaktorn, har meddelat kraftbörsen Nordpool att den kommer att stå stilla till efter sommaren, och att man ska meddela börsen ”åtminstone en vecka innan start”. Det är en ovanlig formulering i sammanhanget, och tyder på att Vattenfall är osäkra på om den kommer att starta överhuvudtaget. 

Elpriserna har störtdykt

Som skäl anges de låga elpriserna. Elpriserna har av flera skäl störtdykt under årets första månader. Vindkraften har ökat kraftigt både på grund av en snabb utbyggnad och mer blåst. Mycket nederbörd har också lett till att vattenmagasinen är ovanligt välfyllda. Elförbrukningen som sakta sjunkit förväntas sjunka ännu mer på grund av Corona-recessionen.  

– Det ekonomiska läget gör att det finns ingen anledning att starta innan september, säger Markus Fischer pressekreterare på Ringhals.

Ringhals 1 får inte köras längre än till nyår, då den inte klarar de skärpta säkerhetskrav som infördes efter kärnkraftskatastrofen i Fukushima 2011. 

LÄS MER: Återstart av Ringhals 2 kräver lagändring

Så om den återstartar blir det högst fyra månaders drift. 

– Det är troligare att den har producerat sin sista megawattimme än att den återstartar i höst, citeras Swecos chef Christian Holtz, analytiker på konsultföretaget  Sweco Energy, på Bloombergs affärsnyhetssajt. 

Ringhals 2 stängdes förra nyåret. Om Ringhals 1 nu också är stängd så återstår 6 av 12 svenska reaktorer. 

I meddelandet till Nordpool står ingenting om coronaviruset, som kan komma att anstränga bemanningsläget. 

LÄS MER: Så ska kärnkraften klara coronakrisen

Uppdatering 2020-06-25:
Ringhals 1 återstartar redan den 27 juni, för full effekt under den 29 juni. Det är tre månader tidigare än vad som förut sagts. Skälet är att andra reaktorer har långa stopp och att elnätet är instabilt i södra Sverige. Svenska Kraftnät har därför avtalat med Vattenfall att hålla Ringhals 1 tillgängligt under juli, augusti och september, men reaktorn har fortfarande körförbud från nyår.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X