Rekordstor upplaga för Sveriges Natur

Sveriges Naturs nummer från 2021. Foto: Mats Hellmark.

Rekordstor upplaga för Sveriges Natur

Sveriges Natur lockar allt fler läsare. De senaste åren har antalet läsare gått stadigt uppåt. Nu visar den senaste undersökningen från Orvesto att upplagan för första gången nått över 130 000 exemplar.

År 2011 var Sveriges Naturs TS-kontrollerade upplaga, som utgår från hur många exemplar av tidningen som delas ut, 107 300. Nu – 11 år senare är den siffran uppe på 130 600. Under 2021 ökade antalet utdelade tidningar med 1 300 exemplar. Det framgår i Orvestos senaste sammanställning.

– Det är fantastisk fint att så många läser Sveriges Natur. I dessa tider av akuta klimatförändringar och hot mot biologisk mångfald känns det bra att så många väljer att vända sig till oss för bra journalistik, säger Sveriges Naturs chefredaktör Erik Halkjaer.

Orvestos undersökning visar också att Sveriges Naturs räckvidd år 2021 låg på 179 000, en liten minskning jämfört med förra året men en stor ökning jämfört med den första mätningen som genomfördes 2015 – då låg den på 141 000. Räckvidden tar hänsyn till både tryckt och digitalt innehåll.

– Att få komma in som ny chefredaktör med den här typen av upplags- och räckviddssiffror är få förunnat. Siffrorna visar att vår journalistiska bevakning av klimat, natur och miljö är efterfrågad, säger Erik Halkjaer som tillträdde som chefredaktör under 2021.

Utvecklingen för Sveriges Natur TS-upplaga och räckvidd sedan 2011. Klicka för större bild.

Mångfaldigt prisbelönad

Sveriges Natur är mångfaldigt prisbelönad och har tilldelats Guldspaden från Föreningen Grävande journalister både 2017 och 2018.

LÄS MER: Guldspade till Sveriges Natur.

2018 fick tidningen Guldspaden för avslöjandet att Strålsäkerhetsmyndigheten hade mörkat risker med slutförvaret för kärnbränsle. En granskning som bidrog till att domstolen underkände utformningen av slutförvaret.

LÄS MER: Domstolen säger nej till slutförvaret.

2020 nominerades tidningen återigen till priset för sin granskning om Östersjöströmningen som säljs som sill.

LÄS MER: SOS – Varning för sill

Även 2021 nominerades Sveriges Natur till Guldspaden. Den gången för sin granskning av biståndspengar som inte nådde fram till målet.

LÄS MER: Klimatdrabbade i Kenya lurades på biståndspengar.

2021 Nominerades Sveriges Natur dessutom dubbelt upp till Publishingpriset.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X