Regeringens utredare: Alla plan ska tankas med biobränsle

På sikt ska biobränsle blandas in i allt flygbränsle i Sverige. Men utmaningarna är många. FOTO: Getty Images

Regeringens utredare: Alla plan ska tankas med biobränsle

Inom två år ska alla flygplan tankas delvis med biobränsle, föreslår en utredning som miljöministern tog emot tidigare i veckan. Förslagen kan minska flygets klimatpåverkan med 24 procent, men för att nå klimatmålen krävs betydligt mer än så.

Utredaren Maria Wetterstrand föreslår att alla flygplan som tankats på en svensk flygplats måste ha biodrivmedel i tanken. Både svenska och utländska flygbolag skulle omfattas av denna reduktionsplikt, liknande den som gäller för bilbränsle. Till en början blir kravet blygsamt – biodrivmedlen ska utgöra en procent av bränslet. År 2030 ska andelen ha stigit till 30 procent.

LÄS MER: Så flyger du på biobränsle redan i dag

Orsaken till det inledningsvis låga kravet är att det i dagsläget nästan inte finns någon produktion av biodrivmedel för flyg i världen. Ett helt produktionssystem måste alltså byggas ut innan mängden kan öka.

− Vi hoppas kunna få igång produktion i Sverige, och då handlar det om restprodukter från skogsindustrin, säger Maria Wetterstrand till nyhetsbyrån TT.

Minska behovet av transporter

Hon räknar med att om förslagen i utredningen genomförs kommer flygets klimatpåverkan att minska med 24 procent till år 2030, trots att resandet beräknas öka med 27 procent under denna period.

Samtidigt är biodrivmedel bara en av flera åtgärder för att minska växthusgasutsläppen från transportsektorn, betonar utredningen. Maria Wetterstrand förespråkar i första hand åtgärder som kan minska behovet av transporter och resor, eftersom även biodrivmedel innebär en miljöbelastning.

Utredningen föreslår också en ny utredning, som ska titta på hur nattågstrafiken kan förbättras och därmed ersätta flyget i större utsträckning.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X