Annons
Qatar kritiseras för ”koldioxidneutralt” VM

Transporter och infrastruktur orsakar stora utsläpp under världsmästerskap. Foto: Serg Stallone, Wikimedia.

Qatar kritiseras för ”koldioxidneutralt” VM

Klimatpåverkan och vattenåtgång skjuter i höjden när Qatar arrangerar ”historiens första koldioxidneutrala fotbolls-VM”. Ett jättebekymmer, säger Svenska Fotbollförbundet.

Den 20 november går avsparken för 2022 års fotbolls-VM för herrar. Det blir också avspark för det mest omtalade världsmästerskapet på decennier.

De senaste åren har många rapporter kommit från om hur migrantarbetare dött och skadats när de jobbat med att bygga arenor och infrastruktur inför VM. Värdlandet Qatar har även kritiserats för begränsad pressfrihet och för att ha brutit traditionen med sommar-VM. För att undvika den värsta hettan under sommarmånaderna, då temperaturerna i Qatar kan ligga runt 40 grader, har mästerskapet flyttats till november.

Något som fått mindre uppmärksamhet är mästerskapets stora påverkan på miljö och klimat. Världsstora evenemang är alltid miljöbelastande, men när VM nu för första gången arrangeras i Mellanöstern ser påverkan ut att skjuta i höjden.

Rekordstora utsläpp

Arrangörerna själva räknar med 3,6 miljoner ton koldioxidekvivalenter, dubbelt så stora utsläpp som under förra VM i Ryssland 2018. Det är inte nedkylning och AC som står för störst klimatpåverkan, utan transporter och byggprojekt. Qatar har byggt sju nya fotbollsarenor och investerat i många andra relaterade infrastrukturprojekt.

Trots detta har Qatar lovat att årets mästerskap ska bli ”historiens första koldioxidneutrala VM”. Värdlandet vill räkna bort utsläppen genom klimatkompensation, främst satsningar på lokal förnybar energi och stora gräsplanteringar.

Men både klimatkompensationen och beräkningarna bakom får gult kort av den europeiska organisationen Carbon Market Watch som skrivit en rapport om VM. Qatar har bland annat kraftigt underskattat utsläppen från byggandet av nya arenor, enligt Carbon Market Watch. Dessa kan i själva verket bli upp emot åtta gånger större än vad arrangörerna uppger.

Inför mästerskapet har Qatar byggt sju nya arenor. Foto: Getty Images

”Trots brist på transparens visar bevisen att utsläppen från VM kommer bli avsevärt större än vad organisatörerna säger och att krediterna som köps in för att kompensera sannolikt inte kommer ha en tillräckligt positiv inverkan på klimatet [reds.övers.]”, säger Gilles Dufrasne, rapportförfattare hos Carbon Market Watch, i ett pressmeddelande.

Qatars plan har varit att klimatkompensera VM genom 1,8 miljoner utsläppskrediter. I oktober, en månad innan mästerskapets start, hade bara två registrerade projekt kommit på plats, till ett värde av drygt 130 000 krediter, rapporterar Al Jazeera.

Stor vattenåtgång

Även vattentillgången och hanteringen av fotbollsplanerna spelar stor roll för miljö och klimat. De senaste åren har Qatar flugit in 140 ton gräs årligen från USA till de 144 planerna – åtta arenor och 136 träningsanläggningar. Varje plan kräver 10 000 liter vatten om dagen under vintertid och 50 000 liter om dagen under sommaren, enligt Reuters.

Eftersom Qatar i princip saknar sötvatten vattnas planerna med avsaltat havsvatten. Avsaltning är en energikrävande process, där energin kommer från Qatars rika tillgångar av fossilgas. Enligt Qatar är vattenåtgången åtminstone 40 procent lägre än vad Fifas riktlinjer kräver.

SvFF: ”Miljöaspekten har inte varit på bordet”

Sverige lyckades inte kvalificera sig till årets VM, men Sveriges Natur passar ändå på att fråga vad Svenska Fotbollförbundet anser om mästerskapens klimatavtryck.

– Jag hade tänkt efter ett par gånger extra innan jag hade satt upp ett sådant mål. Det är en jättebra ambition, men det är svårt att både mäta och uppnå. Om det tvärtom blir betydligt högre utsläpp är det ett stort bekymmer, eftersom vi alla behöver bidra till att minska våra utsläpp, säger Caroline Waldheim, chef för hållbarhet och samhälle på Svenska Fotbollförbundet.

SvFF har tillsammans med andra nationella fotbollsförbund ställt krav till Qatar om rättigheter för migrantarbetare och HBTQ-personer. Har en liknande dialog förts om miljöpåverkan?

– Nej, det kan jag nog faktiskt inte säga. Det var ett tag sen jag var inne i den frågan ordentligt, men såvitt jag har hört så har man varken inom Uefa, Fifa eller vårt eget arbete haft miljöaspekten på bordet.

Är miljö inte en faktor man talar om vid större mästerskap?

– Jag tror att den här frågan kommer aktualiseras mer och mer för varje mästerskap. Jag jobbar en del mot Uefa, och de här aspekterna blir mer och mer viktiga och får större utrymme. Uefa presenterar ständigt nya riktlinjer om hur infrastruktur och event ska bli hållbara, inte bara socialt utan också miljömässigt. Det kommer nog hända, men det tar lite tid. Jag tror att alla inser att fotbollen, som den stora organisation vi är, nu också måste ta ansvar.

SvFF:s miljöpolicy slår fast att svensk fotboll ska bidra till ett hållbart samhälle. Sverige är inte med i årets VM, men går det rent principiellt att delta i mästerskap som lutar sig på greenwashing?

– Det är en jättekomplicerad fråga som man också kan ställa tillsammans med de rättigheter som migrantarbetarna saknat. Vi har kommit fram till att det är bäst att åka dit och påverka. Hade vi gått till VM hade vi givetvis deltagit i mästerskapet, säger Caroline Waldheim.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X
Annons