Prisvärda alptåg ger stora upplevelser

Schweiz, känt för sin punktliga tågtrafik, har några av världens äldsta och mest spektakulära järnvägssträckor.

Prisvärda alptåg ger stora upplevelser

Det billiga alternativet i ett dyrt land bjuder på stora upplevelser.

Tågen far fram på höga stenvallsbroar och in och ut ur tunnlar på sin väg från dalen upp mot byar, kurorter och skid- och vandringsdestinationer.

Schweiz, känt för sin punktliga tågtrafik, har några av världens äldsta och mest spektakulära järnvägssträckor. Som smalspåriga Rhätische Bahn som tar resenärerna från Chur, en stad med anor från Romarriket, upp till skidorter som Arosa, Davos och St Moritz – och över Berninapasset på 2 253 meters höjd och ner till italienska Tirano. En annan spektakulär tågresa är Glaciärexpressen från St Moritz till Zermatt, som brukar kallas för världens långsammaste expresståg. Tur det, med glastak och Europas högsta toppar i blickfånget vore det synd att jäkta.

LÄS MER Ta tåget till skidbacken

Från byn Zermatt kan man åka tåg ända upp till Gorgnergrats topp.

Även om Schweiz är ett av Europas dyraste länder kan tågresandet bli ganska billigt tack vare Interrailkortet som gäller på samtliga järnvägar, även de som drivs av privata bolag. Kortet finns i många varianter. Exempelvis kostar fem resdagar under en tvåveckorsperiod 2.284 kronor för vuxna (billigare för ungdomar under 26 och seniorer över 60). Det finns också ett Swiss Travel Pass, som kostar lite mer, men då också gäller på landets alla bussar, spårvagnar och båtlinjer och ger fri museientré. Boka på swissrailways.com eller interrail.se.

Att åka tåg från Skandinavien till Schweiz är relativt enkelt tack vare Euro City-tåget Köpenhamn–Hamburg och ÖBB:s nattåg till Basel och Zürich (boka på www.bahn.de och www.oebb.at).

LÄS OCKSÅ: Ta tåget till skidbacken
Här hittar du också tips från Sveriges Naturs läsare om smidiga tågresor och kan dela med dig av dina erfarenheter.

Artikeln publicerades i
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på Twitter