Per Bolund (MP): 100 procent förnybart och enklare att dela på saker

Per Bolund, nytt språkrör för Miljöpartiet, var först ut på scenen av partiledarna under året Almedalsvecka. FOTO: Malin Crona

Per Bolund (MP): 100 procent förnybart och enklare att dela på saker

Som först ut bland partiledarna under Almedalsveckan ägnade Miljöpartiets nya språkrör Per Bolund sitt tal åt att prata om biologisk mångfald, cirkulär ekonomi och tekniska lösningar på klimathotet. Och öppnade för att öka på takten i bränslebyten och komma närmare ett så kallat ”hyber-avdrag” som ska göra det mer förmånligt att dela saker med varandra.

Skribent Malin Crona

Mångfald. Per Bolund (MP) öppnade och avslutade sitt första tal som nytt språkrör för Miljöpartiet med att prata om mångfald.

Först – hotet mot den biologiska mångfalden, där IPBES senaste rapport slår fast att så många som en miljon arter är hotade av utrotning.

– Jag tillhör dem som inte bara uppskattar tystnaden i naturen. Jag har också börjat bli rädd för den, sa Per Bolund inledningsvis i sitt tal.

LÄS MER: En miljon arter hotas av utrotning

Därefter ägnade han en stor del av talet åt att prata om en hållbar konsumtion. Om våra kläder, som i dag ofta hänger mer i våra garderober än de används.

– Var tredje person säger att den har svårt att stänga garderobsdörren på grund av alla kläder. Nio av tio svenskar har kläder i garderoben som de inte använder.

”Hyber-avdrag”

Därför säger Per Bolund att Miljöpartiet nu snart tar nästa steg för att införa det de kallar för ett ”hyber-avdrag” som ska göra det billigare och enklare för människor att dela saker med varandra, något som i dagsläget kan vara både juridiskt krångligt och inte alltid ens ekonomiskt fördelaktigt.

Precis som sin språkrörskollega Isabella Lövin förra året pratade Per Bolund om effekterna av högre temperaturer här och nu. Frankrike, som i värmeböljornas framfart bygger kylrum för pensionärer och andra att svalka sig i.

LÄS MER: Ett ka(MP)tal för klimatet

Om havsnivåhöjningar på sju meter om Grönlands polarisar smälter helt.

– Sju meter! Det är dåliga nyheter för alla oss som tycker om Almedalen! Eller gillar Visby för den delen.

Han passade också på att prata om hur KD och M i sin budget i höstas hann avskaffa flygskatten.

Och nämnde samtidigt alla de som väljer att stanna hemma i Sverige i år på ”hemester”. För att resa tåg runt i Sverige.

Per Bolund pratade också om ett framtidshopp för svensk industri som väljer att satsa på förnybart och batterier.

100 procent förnybart inom tio år

Miljöpartiet vill öka takten i bränslebytet och föreslog i dag under sin dag i Almedalen att allt bränsle i Sverige ska vara 100 procent förnybart för diesel och maximalt möjligt för bensin redan om tio år.

Och så avslutningsvis – frågan om mångfald igen. Ur ett mänskligt perspektiv.

Per Bolund nämnde de organisationer som inte vågar vara på plats under Almedalsveckan när nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen är på plats. Av rädsla för sin egen säkerhet.

– Det är oacceptabelt att de som arbetar för allas lika värde inte ska våga delta och göra sin röst hörd.

LÄS MER: Partiledarnas tal under Almedalsveckan 2018 

Sveriges Natur är på plats under Almedalsveckan och tar pulsen på hur mycket partiledarna talar om miljön i sina tal.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X