Annons
Paul Svensson och Alice Bah Kunke letar klimatsmart mat

Paul Svensson och Alice Bah Kunke gör mat-tv tillsammans. Foto: Yasmin Acosta.

Paul Svensson och Alice Bah Kunke letar klimatsmart mat

Utrustade med stormkök ger sig kocken och hållbarhetsprofilen Paul Svensson och MP-politikern Alice Bah Kunke ut på en Sverigeresa. Tillsammans ska de ta reda på vad som egentligen är den mest klimatsmarta maten. Jakten har filmats och resultatet är Matresan – en serie med fem delar.

Både Paul Svensson och Alice Bah Kunke har ett stort intresse för mat, om än med olika inriktning. Paul Svensson är ett välkänt ansikte i matsammanhang och har sedan många år intresserat sig extra mycket för hållbar mat. Han har skrivit flera böcker på temat och syns ofta i tv. Han är med andra ord van vid att jobba med hållbar matlagning framför kameran. Trots det beskriver han produktionen av Matresan som något av det mest intensiva han gjort.

– Det var helt fantastiskt, och roligt hela vägen. Men det var ett minutschema, man var helt trasig när vi kom fram. Det häftigaste var att vi drog igenom massa säsonger – genom att åka tåg från Jokkmokk till Hörby var det som att resa från senhöst till sommar. Vi bytte tjockjacka och regnbyxor till shorts och t-shirt längs vägen. Ett tydligt sätt att förstå hur mycket förutsättningarna skiljer sig för matproduktionen i Sverige, säger han.

Läs också: Paul Svensson inspirerar till bättre matval

I Matresan gör Alice Bah Kunke och Paul Svensson sammanlagt fem stopp. På varje plats träffar de matkunniga människor som delar med sig av sin kunskap. I den första delen av Matresan är de i Jokkmokk, där de bland annat bjuds på saltade hjortron och rökt lök – ingredienser de sedan komponerar en måltid kring. All mat som lagas i programmet tillagas utomhus, ofta på stormkök eller över eld.

I Matresan stannar Paul Svensson och Alice Bah Kunke på fem platser och lagar mat med lokala råvaror. Foto: Yasmin Acosta.

– Vi ville sätta råvarorna i sin enklaste form för att visa deras potential, många gånger blir mat allra godast när den serveras utan krångel och det blir tydligt i utomhusmatlagning, säger Paul Svensson.

Förutom själva matlagningen handlar Matresan mycket om att sprida kunskap om matens miljö- och klimatpåverkan. I serien lyfts till exempel problematiken med matsvinn, och hur klimatförändringarna påverkar våra förutsättningar att producera och laga mat.

– Maten är en så stor del av hur vi ska klara av att rädda den här planeten till kommande generationer. I serien lyfter vi det som är lokalt, vi äter det som förutsättningarna ger och inget som kräver att vi transporterar mat från andra sidan jorden, säger Alice Bah Kunke.

–  Det finns ingenting mer världsunikt än att äta mat från den platsen du är på. Njut av den maten som kommer från platsen du är på. Det har hängt med mig länge, säger Paul Svensson.

De lyfter olika tekniker att konservera mat och ger olika knep för att förlänga livet på råvaror som börjar kännas lite trötta – som att koka upp mjölk som riskerar att kastas. Många gånger kan den efter uppkokning fortfarande användas i till exempel en sås.

Vill förändra vanor med god mat

Som EU-parlamentariker har Alice Bah Kunke en mer politisk infallsvinkel på matfrågan, men också hon har ett stort intresse för mat, och särskilt mat som smakar bra.

– Jag vill att alla som är ätare, som jag, ska må bra och då behöver de få god mat som inte är så svår att laga. Jag inspirerades av att Paul inte var så petnoga, fanns inte en ingrediens tog vi något annat. Vi som är mer osäkra i köket kan lära oss av det, att anpassa recept utifrån det som finns hemma, det behöver inte vara så avancerat, säger hon.

Hoppas väcka nyfikenhet och matglädje

Paul och Alice hoppas att Matresan ska leda till en ökad medvetenhet om hur det går att minska matens miljö- och klimatpåverkan, och de tror båda mer på att bredda än ta bort ingredienser. De vill uppmuntra till mer grönt snarare än till att ta bort allt kött.

– Syftet med programmet är att påvisa bredden. Alice är vegan men det är inte jag. För de flesta är det inte antingen kött eller inget kött, utan det är balans vi är ute efter. Det handlar väldigt mycket om att spegla jordbruket på en tallrik. Där finns ju både vegetabiliska och animaliska varor. Det är inte proteinskifte utan proteinbreddning, säger Paul Svensson.

Han berättar att de i ett av avsnitten besöker Bollnäs, där de tillagar kolbulle. Istället för fläsk använder de rökt svamp – ett byte som Paul menar gav ett ännu godare resultat än orginalupplägget med fläsk.

– Ja, den kolbullen alltså! Jag drömmer fortfarande om den ibland, så god var den, säger Alice Bah Kunke och skrattar.

Matresan kommer sändas på Youtube och på Alice Bah Kunkes och Paul Svenssons sociala medier från och med den 31 januari. Avsnitten släpps en gång i veckan under februari.

Ämnen:
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på Twitter