Parkvakter som skyddar naturen dödas

Nationalparksvakter lever farligt, många dödas av tjuvjägare och timmertjuvar.

Parkvakter som skyddar naturen dödas

Det är inte bara miljöaktivister som dödas runt om i världen. Naturvårdare och parkvakter I nationalparker och naturreservat har också ett tufft jobb. Många skadas eller dödas i eldstrider med tjuvjägare och timmertjuvar.

Parkvakterna har ofta dålig lön och begränsade sociala förmåner. De riskerar livet dagligen för att bokstavligen skydda naturen. I Thailand finns mer än 20 000 parkvakter anställda. Under de senaste fem åren har 40 av dem dödats, och många fler skadats. De skyldiga till morden är oftast timmertjuvar som är ute efter rosenträ eller andra värdefulla trädsorter.

Globalt dödas ett hundratal parkvakter varje år i tjänsten, främst av tjuvjägare, enligt IUCN, Internationella naturvårdsunionen. Antalet varierar lite från år till år. Under det senaste årtiondet har totalt ett drygt tusental av dem dödats och många fler skadats. I flera länder i Afrika pågår närmast ett krig mellan parkvakter och tjuvjägare, ibland med armén och olika milisgrupper inblandade.

Bara i Virunga National Park i Kongo har 150 parkvakter fått sätta livet till under det senaste årtiondet. Elefantbetar omsätts på en illegal marknad och är en viktig inkomstkälla för milisgrupper och militariserade gäng av tjuvjägare.

Den 25 april i år attackerade elefantjägare en grupp parkvakter i Garamba National Park i norra Kongo. Tre av vakterna dödades och två sårades svårt, däribland den svenske föreståndaren för parken, Erik Mararv. Hittills i år har tjuvjägarna fällt mer än 40 elefanter i området. Antalet elefanter i parken har minskat med tre fjärdedelar de senaste åren.

LÄS MER om miljöaktivister som mördas

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på Twitter