Annons
Ökat tryck att stoppa cancerframkallande ämne

Flera myndigheter är kritiska till att ett cancerframkallande ämne ska kunna användas för att tillverka parfymkorkar. FOTO: Getty Images

Ökat tryck att stoppa cancerframkallande ämne

EU-parlamentets protest mot planerna på att släppa in det förbjudna ämnet kromtrioxid brett på den europeiska marknaden ses som bensin på brasan i striden om hur EU:s kemikalielagstiftning ska uttolkas.

Kemiska substanser som förbjudits på den europeiska marknaden har kunnat ta sig in bakvägen på marknaden genom att ansöka om dispens. Men efter ett domstolsbeslut där Sverige stämt EU-kommissionen har förutsättningarna förändrats. Nu hänger bland annat en omfattande ansökan löst om att släppa in kromtrioxid, substansen som gjorde miljörättsjuristen Erin Brockovich känd, brett i EU.

Förbjudna ämnen kan få tillstånd av kommissionen att användas i de fall där det inte finns några alternativ att ta till. Men kraven på att ansökande bolag ska bevisa att det inte finns några alternativ har varit för lågt ställda från kommissionen och den europeiska kemikaliemyndigheten ECHA, menar EU-domstolen.

Beskedet från domstolenn ses som en seger för miljörörelsen, men också för de medlemsländer som varit kritiska till nuvarande uttolkning av regelverket.

Formell protest

EU-parlamentet sällar sig nu till den skaran efter att de i torsdags la in en formell protest mot planerna på att släppa in det cancerframkallande ämnet kromtrioxid.
– Parlamentet lägger inte ofta in protester i de här fallen, men nu är det många på tapeten. Det är därför att man ser ett strukturellt problem som inte hanteras, menar Frida Hök på organisationen Chemsec, som arbetar för att fasa ut skadliga kemikalier. Hon fortsätter:
– Den här domen är precis vad vi har sagt i fem-sex år. Tillstånd ska inte ges när alternativ finns. Det måste man ta mycket mer i beaktande. Domen visar att man måste titta på alla beslut man har tagit, och håller på att ta, för att se till att de ska uppfylla de krav som domstolen ställer.
Uppemot 120 000 industriarbetare, inom allt från parfymkorks- till fordontillverkning, skulle om ansökan går igenom utsättas för riskerna som följer av att skapa ”kromade” ytor med den aktuella substansen. Det menar det Europeiska miljöorganisationssamarbetet EEB.

 I granskningen hos Kemikalieinspektionen har man gjort bedömningen att det finns få alternativ inom fordonsindustrin till att skapa den friktionsfria ytan som substansen bidrar till i exempelvis motordelstillverkning. Men myndigheten har varit kritiska till att alternativ skulle saknas för att exempelvis tillverka kosmetika- eller hushållsprodukter.

– Kommissionen måste göra en plan för hur man ska hantera det här domslutet, och sondera terrängen bland medlemsländerna, menar Frida Hök och fortsätter:
– Visst, de säger ”att det är så svårt för företagen att hitta alternativ”, men ”tough luck”. Företagen behöver ha koll, och behöver jobba med utfasning när ett ämne är aktuellt för kandidatlistan (Där ämnen som är särskilt farliga samlas, reds anm). För om de då inte hittar ett alternativ, så har de tillräckligt på fötterna för att kunna söka om tillstånd. Men har de inte tillräckligt på fötterna, så ska de inte få något tillstånd.

Omfattande diskussioner

Första tillfället där domstolsbeskedet i praktiken kommer att prövas blir den 11-12 april. Då samlas medlemsländerna i den så kallade REACH-kommittén för att diskutera flera ytterligare dispensansökningar.
Domslutet verkar dock redan ha fått avtryck, då kromtrioxid-ansökningen skalats ner till en diskussionspunkt, istället för att vara aktuellt för ett beslut.

– Helt uppenbart tänker de att det finns skäl att se över beslut som på något sätt liknar det vi fick domen på, säger Anne-Marie Vass vid Kemikalieinspektionen, som representerar Sverige på mötet, till Sveriges Natur.

Hon väntar sig omfattande diskussioner mellan medlemsländerna kring hur domstolsbeskedet ska uttolkas.

– Vi är fortfarande i ett läge där alla sitter vid sina bord och analyserar hur domslutet ska tolkas.

Talespersoner för kommissionen och Europeiska kemikaliemyndigheten Echa säger till Sveriges Natur att de fortsatt analyserar domstolens besked, och vill därför inte ge några ytterligare kommentarer. Kommissionen har två månader på sig att lämna in en ansökan om att överklaga domstolens beslut.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X