Annons
Nya hot mot gruvaktivister i Colombia

En av aktivisterna som hotats är Erelio Aguirre, som kämpar för att småbönder som fördrivits från sina gårdar ska få rätt att återvända hem. FOTO: Gerald Bermúdes

Nya hot mot gruvaktivister i Colombia

Tre aktivister som kritiserar stenkolsbrytningen i Césarregionen i Colombia har mottagit allvarliga hot under de senaste veckorna. Svenska Vattenfall är en de stora inköparna av det kontroversiella stenkolet; en femtedel av Vattenfalls stenkol kommer härifrån.


En av aktivisterna som hotats är Erelio Aguirre, som Sveriges Natur berättar om i ett stort reportage. Han kämpar för att småbönder som fördrivits från sina gårdar ska få rätt att återvända hem och han har även tidigare utsatts för mordförsök.

Hoten kom efter att Erelio och de två andra aktivisterna öppet hade kritiserat gruvbolagen i en film som visades under en gruvkonferens i Nederländerna. Filmen har också publicerats på nätet.

– Vi ser självklart en koppling mellan att aktivister talar ut offentligt och sedan mottar allvarliga hot, säger Joris van de Sandt på fredsorganisationen PAX.

Mänskliga rättigheter kränks

Vattenfall släppte i dagarna en rapport om bland annat situationen i Césarregionen. De slår fast att aktivister och fackliga ledare utsätts för våld och att mänskliga rättigheter kränks.

I rapporten uppmanar de sina leverantörer; bland dem gruvbolagen Prodeco/Glencore och Drummond att agera. Bolagen har tidigare anklagats för samröre med paramilitära grupper och under det senaste året har våldet i regionen ökat.

– Det är otroligt bekymmersamt, nu är det viktigt att gruvbolagen tar ställning och agerar i frågan. De måste visa, inte bara i ord utan också i handling att man inte har något samröre, säger hållbarhetschef Annika Ramsköld.

Vattenfall har kritiserats för att fortsätta köpa stenkol från regionen, men hävdar själva att det är bättre att stanna kvar och påverka på plats.

– Om ett år förväntar jag mig absolut att vi ska kunna se skillnad, säger Annika Ramsköld.

LÄS MER: Följ med till det drabbade området i Colombia

Näringsminister Mikael Damberg har avböjt intervju om Vattenfalls affärer i Colombia, men skriver i en kommentar till Sveriges Natur:

”Denna typ av beslut är en bolagsfråga. Som ägare är min förväntan att Vattenfall har ett strategiskt och ambitiöst hållbarhetsarbete vilket jag följer upp i alla mina samtal med styrelsen.”

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X
Annons